Dugót üzent egymásnak Ausztria és Magyarország, mindezt a migránsok miatt

Huszonegy kilométeren torlódnak a teherautók.

Az embercsempészet elleni szigorított ellenőrző akció miatt

kilenc burgenlandi határátkelőhelyen lehet számítani további szigorúbb ellenőrzésre.

A magyarországi szakaszon a Hegyeshalom-Miklóshalma (Nickelsdorf), a Sopron-Kelénpatak (Klingenbach), a Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreutz ), a Szentpéterfa-Nagysároslak (Moschendorf), a Fertőrákos-Szentmargitbánya (St. Margarethen) átkelők és egyéb kisebb átkelőknél is szigorú ellenőrzés várható.

A miklóshalmi átkelőnél az autókat egy sávba terelik, a nagyobb járműveket félreállítják. Ha menekülteket találnak egy járműben, akkor elosztó központokba kerülnek, ha máshol már benyújtottak menedékkérelmet, a dublini egyezmény értelmében visszaküldik őket az illetékes országba. A belügyi tárca azzal indokolta a szigorúbb ellenőrzést, hogy a burgenlandi határszakaszon megszaporodtak az illegális határátlépők. Az ellenőrzés ráadásul egyelőre még „alacsony fokozatú”, ugyanolyan méretekben zajlik, mint amikor még a balkáni útvonal szabadon járható volt.

Az MTI tegnap és ma is arról számolt be, hogy mintegy huszonegy kilométeren torlódnak a teherautók az M1-es autópályán a hegyeshalmi és egy kilométeren a 84-es úton a soproni határátlépési pontoknál az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt, Sopronnál a személyautók haladásában is fennakadás van. Hegyeshalomnál a teherautóknak mintegy hat órát kell várniuk az Ausztriába történő belépésnél, Sopron és Kelénpatak (Klingenbach) között a várakozási idejük egy óra. A személyautók haladása az M1-esen folyamatos, de lassú, Sopronnál mintegy 600 méteren torlódnak, ott a várakozási idő majdnem fél óra. Reggel halálos baleset is történt a Hanság pihenő közelében. A Népszabadság arról számol be, hogy a torlódás a személyautók forgalmát is érinti, hiszen a kamionok több helyen a belső sávokat is elfoglalják, egérutakat igyekeznek keresni emiatt Mosonmagyaróváron kezd megbénulni a forgalom. Hegyeshalom község is „megtelt”, a polgármester kétségbeesésében azt tervezi, hogy a belügyminiszterhez fordul segítségért.
 

Dugó ellen dugó, kölcsönös szívatás

A Népszabadság arról számol be, hogy ma reggel a magyar rendőrök is ellenőrzésbe fogtak, az Ausztriából Magyarországra érkező kamionokat, teherautókat vizsgálják át, emiatt az osztrák A4-es autópályán hat kilométeres sor alakult ki. Az osztrák sofőrök azt mondják, hogy ez a magyarok válasza a nickelsdorfi ellenőrzésekre. A fennakadás azért is kellemetlen, mert a turistaszezon rövidesen tetőzik és az események miatt sokan inkább máshova mennek majd.