Ausztria másik arca: nemet mondanak Európa gyarmatosítására!

"Nehéz lesz, ez lesz a következő konfliktus az Európai Unióban, amelyet Ausztria vált ki (...), de biztosítanunk kell, hogy az erőegyensúly ne tolódjon el a globális vállalatok javára"

- mondta szerda este Christian Kern az ORF tv-nek adott nyilatkozatában.

Új front

Vasárnap verte ki a biztosítékot Európa vezetőinél Sigmar Gabriel, német gazdasági miniszter azzal a kijelentésével, hogy megrekedtek a TTIP-tárgyalások. Azonban hétfői elemzésünkben már előre jeleztük: nem biztos, hogy eljött a győzelem pillanata, amit kedden a német politikus nyomatékosított is. A szabadkereskedelmi egyezmények pártolói most a kanadai szerződéssel nyitnának új frontot az amerikai központú multinacionális cégek számára.

 

Ausztriában egyébként széles körben aggódnak, hogy a az Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) miatt romlanak az európai élelmiszerbiztonsági szabványok, és azt is ellenzik, hogy a megállapodás szerint a vállalatok bírósághoz fordulhatnának, ha úgy gondolják, hogy a kormányok egy-egy intézkedése hátrányt jelent számukra.

Ausztria ellenzi az TTIP-et és Kern szerint a CETA számos hasonló problémától terhes. A szociáldemokrata kancellár nem bocsátkozott részletekbe.