Ausztriában otthon kell maradniuk a védőoltást megtagadóknak, különben félmilliós bírságot kapnak

Ausztriában otthon kell maradniuk a védőoltást megtagadóknak, különben félmilliós bírságot kapnak

Szigorú kijárási korlátozásokat vezetnek be Ausztriában azok számára, akik mindeddig nem vették fel a koronavírus elleni oltást - jelentette be vasárnap Alexander Schallenberg osztrák kancellár.

Mintegy kétmillió oltatlan ember hétfőtől csak nyomós indokkal - mint például munkába járás vagy bevásárlás miatt - hagyhatja el otthonát.

A rájuk vonatkozó zárlat egyelőre tíz napig marad érvényben - közölte Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón, hozzátéve, a cél az, hogy 30 százalékkal csökkentsék az emberek közötti kontaktust, illetve elérjék, hogy többen legyenek hajlandók beoltatni magukat.

Több politikus még a kormánypárton belül is kételkedik abban, hogy a gyakorlatban ki lehet kényszeríteni egy olyan zárlatot, amely csak a lakosság egy részére vonatkozik. A kancellár és a belügyminiszter viszont azt hangoztatta, hogy a rendőrség szigorúan ellenőrizni fogja a korlátozások betartását.

A zárlat megsértőit akár 1450 eurós (532 ezer forint) pénzbírsággal is sújthatják. A korlátozás iskolás gyerekekre nem vonatkozik.

A vasárnap bejelentett intézkedésektől az egyes tartományok annyiban eltérhetnek, hogy saját hatáskörben akár szigorúbb korlátozásokat is bevezethetnek.

Ausztriában az utóbbi hetekben szinte minden nap újabb csúcsokat döntött az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Szombaton 13 ezer új esetet diagnosztizáltak.

Schallenberg elmondta, hogy "nehéz szívvel" hozták meg a döntést a részleges zárlatról. "A jelenlegi átoltottsági aránnyal beleragadunk egy ördögi körbe. A szégyenletesen alacsony oltakozási hajlandóság miatt erővel kell növelni az átoltottságot" - fogalmazott a kancellár.

A hétnapos incidencia-mutató szerint százezer lakosra vetítve 814 az új fertőzöttek száma országosan, míg csak az oltatlanokra vetítve ez az érték meghaladja az 1700-at - jegyezte meg Schallenberg.

Ausztriában a lakosság nagyjából 65 százaléka van beoltva a koronavírus ellen. Eredetileg a kormány akkor készült zárlatot bevezetni, ha az intenzív osztályokon ápolt koronavírus-fertőzöttek száma meghaladja a 600-at. Ez a szám jelenleg 433, de a vírus olyan gyors ütemben terjed, hogy a hatóságok nem akartak tovább várni.

Egyes egészségügyi szakértők teljes körű, az egész lakosságra kiterjedő kijárási korlátozást szorgalmaznak. Viszont a kormány vonakodik egy ilyen lépéstől, mert attól tart, az csökkentheti az emberek hajlandóságát arra, hogy felvegyék az oltást.