Megfiatalodhat az autópark a családi autók támogatásának köszönhetően

Megfiatalodhat az autópark a családi autók támogatásának köszönhetően

Az állami garancia hiánya miatt a hétszemélyes autót vásárlóknak meg kell felelniük az adósságfék-szabályoknak is.

A Magyar Lízingszövetség szerint kedvező feltételekkel vehetik majd igénybe a nagycsaládosok az új, legalább 7 személyes autó vásárlásához járó állami támogatást júliustól. Mint a szakmai szervezet írja, az autónként maximum 2,5 millió forintos, de legfeljebb az autó vételárának felét elérő támogatást ugyanis

nem kell előre kifizetniük az érintetteknek, hanem az adásvételi szerződést vagy a pénzügyi lízingszerződést kell elküldeniük a Magyar Államkincstárnak,

amely a támogatást a szerződés beérkezését követően 15 napon belül fizeti ki az érintett kereskedőnek. Így elég a különbözetet megfizetnie az támogatási feltételeknek megfelelő nagycsaládosoknak – áll a Lízingszövetség lapunkhoz is eljuttatott közleményében.

Nincs állami garancia

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára úgy véli, jelentős könnyebbséget jelenthet a nagycsaládosoknak, hogy az állam nem utófinanszírozásos megoldással ad támogatást, ez a megoldás gyorsabb és egyszerűbb ügymenetet biztosít azoknak, akik új autókat fognak majd venni. A szakmai szövetség főtitkára szerint a lízingfinanszírozás szintén jó lehetőséget ad azoknak, akik a család jövedelmi helyzete alapján vállalni tudják a havi részleteket, így alacsonyabb összegű lehet az egyszeri, kezdő kiadás, illetve egy nagyobb, a családot jobban kiszolgáló autó is elérhetővé válhat.

Példaként hozzátette: a talán legjellemzőbb, ötéves futamidő esetén az állami támogatás jelentősen, akár 50 ezer forinttal is csökkentheti a havi törlesztőrészletet. A főtitkár viszont hangsúlyozta:

az úgynevezett babaváró hitellel ellentétben itt az állam nem vállal garanciát a családok tartozásaiért,

így az ügyfeleknek a lízingcégek kritériumain túl az adósságfék-szabályoknak is meg kell felelniük. 

Fontos feltétel, hogy az állami támogatással megvásárolt autót az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés érvénybe lépésétől számolt három éven belül nem szabad eladni.

Minimum egymillió forint önerő kell majd a 7 személyes autóra vágyó nagycsaládosoknak | Alfahír

Orbán Viktor hét pontjából az egyik, hogy elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány: a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak.

Plusz kereslet az értékesítési és a lízingpiacon is

Azt egyelőre nehéz megbecsülni, hogy a támogatásra jogosultak közül mennyien is vágnak majd bele az autóvásárlásba, vannak ugyanis nyitott kérdések, de ezekre várhatóan a júliusi indulásra meglesznek a válaszok. A Magyar Lízingszövetség szerint az mindenesetre biztosnak látszik, hogy a múlt évben 17 százalékkal közel 170 ezer darabosra növekvő újautó-piacon és a lízingpiacon is plusz keresletet generálhat az új állami támogatási rendszer. Tóth Zoltán szerint további fontos szempont, hogy a program révén korszerűsödhet és fiatalodhat a magyarországi személyautópark.

A Magyar Lízingszövetség örömtelinek tartja, hogy állami támogatáshoz köthető többletkeresletre a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (Gémosz) is külön programmal készül. Elindul ugyanis a Családbarát Márkakereskedés program, az ehhez csatlakozó kereskedők pedig

az állami támogatással autóvásárlást tervező családokat kiemelten kezelik és többletszolgáltatásokat biztosítanak a számukra.

Ugyan a rendelet hatályba lépéséig még számos részletet tisztázni kell, a finanszírozók is igyekeznek felkészülni a keresletre és a lehető legmagasabb minőségben, az autólízingnél szokásos gyorsasággal és rugalmassággal kiszolgálni az ügyfeleket. 

Ez a program segíthet abban, hogy az érintettek finanszírozást is igényeljenek a vásárláshoz – vélik. Tóth Zoltán az autó- és lízingpiac közötti szoros kapcsolatra utalva azt mondta, hogy a múlt évben a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai 240 milliárd forinttal finanszírozást nyújtottak az autóvásárlásokhoz, ami 34 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbi szinthez képest. Ebből közel 60 milliárd forint volt a magánszemélyeknek, új autók vásárlásához nyújtott finanszírozás, ami több mint húszezer új szerződést jelentett.