Az amerikai-mexikói határ a világ leghalálosabb szárazföldi migrációs útvonala az ENSZ szerint

Az amerikai-mexikói határ a világ leghalálosabb szárazföldi migrációs útvonala az ENSZ szerint

Évente több száz ember életébe kerül az ottani sivatagon történő átkelés.

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) kedden közzétett adatai szerint az amerikai-mexikói határvidék a világ leghalálosabb szárazföldi migrációs útvonala, ahol

évente százak veszítik életüket a veszélyes sivatagi átkelés során.

Míg az egész amerikai kontinensen 2022-ben összesen 1457 esetet regisztráltak, a szervezet egyedül az amerikai-mexikói határ mentén tavaly 686, migrációhoz köthető halálesetet és eltűnést dokumentált - írja az MTI. A tényleges szám azonban a hiányos - többek között a texasi halottkémi hivataloktól és a mexikói kutató-mentő ügynökségtől származó - adatok miatt nagy valószínűséggel ennél is magasabb.

Paul Dillon, a szervezet szóvivője elmondta, hogy a rögzített adatok "a rendelkezésre álló legalacsonyabb becslések", a riasztó számok pedig arra figyelmeztetnek, hogy határozott fellépésre van szükség a bevándorlás törvényes kereteinek megteremtése érdekében.

"Az ENSZ-szervezet által az amerikai kontinensen tapasztalt egyik legaggasztóbb tendencia a karibi térség migrációs útvonalain történt halálesetek számának emelkedése volt. A legtöbb áldozat a Dominikai Köztársaságból, Haitiről és Kubából érkezett"

- számolt be a szóvivő.

Az amerikai határőrök beszámolói szerint a sivatagokon, kanyonokon és kaktuszokkal benőtt hegyvidéken átkelve nyáron sok migráns hőguta, télen pedig a kimerültség és kihűlés következtében veszíti életét. A halálesetek és eltűnések csaknem fele a Sonora-sivatagon és a Chihuahua-sivatagon való átkelés során következett be.

A Panama és Kolumbia közötti dzsungeles, a bűnbandák jelenléte miatt is veszélyes határvidéken tavaly 141 ember lelte halálát az IOM adatai szerint. A panamai kormány új intézkedéseket jelentett be a múlt héten, hogy megfékezze a Darien-hasadéknak nevezett területen át érkezők számának emelkedését, amely idén minden idők legmagasabb szintjét érte el.

(Címlapkép: Az amerikai-mexikói határ egy szakasza - Unsplash)