Az árvízi védekezés résztvevőit használná biodíszletnek a kormány október 23-án

Az árvízi védekezés résztvevőit használná biodíszletnek a kormány október 23-án

A több tízmillió forintos Facebook-hirdetések után ismét politikai haszonszerzésre használják a természeti katasztrófát.

Családi nappal kötik össze az október 23-i állami ünnepséget a Millenárison. A kormány meghívta az árvízi védekezésben résztvevő tűzoltókat és vízügyeseket a Millenáris Parkba, ahol a hivatalos állami megemlékezést tartják, amelyen beszédet mond Orbán Viktor is- adja hírül a Telex.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) területi igazgatóságainak kiküldött levelében azt írják:

"A résztvevőket színes gyermekprogramokkal, koncertekkel és ebéddel várják. A rendezvényen köszönőbeszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök."

A hvg.hu azt írja: több, az ország más-más pontján működő vízügyi igazgatóságról származó, egybehangzó információik szerint a dolgozókkal azt közölték, hogy szeretnék megköszönni a munkájukat, helytállásukat azzal, hogy meghívják őket egy ingyenes családi napra. Az igazgatóságok buszokkal, ingyenesen szállítják az érdeklődő dolgozókat.

A Telexhez eljutott levelek és információk alapján hétfőn a vízügy mellett több tűzoltó parancsnokság vezetőjét is levélben kérték, hogy kedd estig gyűjtsék össze: az árvízi védekezésben résztvevő kollégák közül kik vennének részt a családjukkal az október 23-i "családi napon" a Millenárison.

Az igencsak szűk határidő arra utal, hogy eléggé elkésve kezdtek hozzá a szervezéshez - jegyzi meg a portál.

Ennek alapján elképzelhető, hogy a szervezők azzal számolnak: a miniszterelnök beszédére nem biztos, hogy elegendő számú közönség gyűlik össze.

A hvg.hu úgy értesült, a kormányfői beszéd meghallgatása nem kötelező, nem is a vízügyes családi nap programjának része, de aki akar, részt vehet rajta. A portál érdeklődésére adott válaszában azonban az OVF nem tagadja az összefüggést a "családi nap", és a miniszterelnök beszéde között.

"Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Millenáris szabadtéri színpadán mond ünnepi beszédet október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulóján. A hivatalos ünnepség kiemelt meghívottjai a szeptemberi dunai árvíz elleni védekezésben részt vevők és családtagjaik lesznek, akiknek a helyszínre történő eljutása biztosított, amennyiben kérik"

- írja az OVF.

A kormány nem először használná fel politikai kommunikációjában az árvizet. A 444 összesítése szerint a természeti csapás idején, szeptember 16. és 22. között több, mint 45 millió forintot fizettek a miniszterelnök bejegyzéseinek terjesztéséért a Facebookon. Ezek nagy részében a kormányfő és a kormány szerepét hangsúlyozták a védekezésben.