Amerika 300 millió dollár értékű rendkívüli fegyverszállítmányt küld Ukrajnának

Amerika 300 millió dollár értékű rendkívüli fegyverszállítmányt küld Ukrajnának

Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint "területben és emberéletben" mérhető veszteségeket okoz, hogy az ukrán haderő kénytelen takarékoskodni a hadianyaggal. Amerika egyébként a lengyeleknek is hitelt ad katonai célokra, méghozzá 2 milliárd dollár értékben.

Az Egyesült Államok 300 millió dollár értékű fegyver- és lőszerszállítmányt küld Ukrajnának sürgősségi biztonsági segítségként idén először - jelentette be a Fehér Ház kedden az MTI szemléje szerint.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a Fehér Ház napi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tavaly december óta szünetelő segítségnyújtás megújítását az tette lehetővé, hogy a védelmi minisztériumnak, a Pentagonnak a beszállítókkal folytatott tárgyalások során sikerült bizonyos "előre nem tervezett megtakarításokat" elérnie azokban a szerződésekben, amelyek a korábbi időszakban Ukrajnának küldött amerikai katonai raktárkészletek pótlására szolgálnak.

Jake Sullivan tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy

Ukrajnának sürgősen szüksége van eszközökre a fegyveres harchoz. Kifejtette, hogy a jelenlegi helyzetben a folytatódó orosz támadások közepette az ukrán haderő kénytelen takarékoskodni a hadianyaggal, ami "területben és emberéletben" mérhető veszteségeket okoz, valamint a NATO számára "stratégiai" veszteséget jelent.

Az első idei katonai csomagot ismét az amerikai hadsereg készleteiből hívják le

Pat Ryder, a Pentagon szóvivője ezzel egy időben bejelentette, hogy az Ukrajna számára összeállított újabb csomag tartalmaz többi között 105 és 155 milliméteres lövedékeket, Stinger légelhárító rakétákat, HIMARS-önjáró eszközökben használatos rakétákat, páncéltörő rendszereket és további kisebb fegyverekhez használatos lőszereket és pótalkatrészeket.

Az idei első katonai csomagot a korábbiakhoz hasonlóan az amerikai hadsereg készleteiből hívják le, így gyorsan el tudják juttatni az ukrán hadszíntérre. A fegyverszállítmány a feltételezések szerint egyszeri tétel lehet, mert a bejelentés nem változtat azon a helyzeten, hogy jelenleg nincs újonnan elfogadott amerikai költségvetési forrás az ukrán segítségnyújtás folyamatos biztosítására.

Az Ukrajna számára a Kongresszus által megszavazott költségvetési források tavaly év végén elfogytak. A Fehér Ház és a Kongresszus között az újabb felhatalmazásról hónapok óta tart a vita. A republikánus kongresszusi tagok egy része azt várja a Fehér Háztól, hogy az ukrajnai támogatások folytatódása előtt Joe Biden elnök tegyen hatékony intézkedéseket az Egyesült Államok saját határainak védelmében az illegális határátlépések megakadályozásában és a törvénytelenül érkezők megállításában.

Amerika a lengyeleknek is hitelt ad katonai célokra, méghozzá 2 milliárd dollár értékben

Az Egyesült Államok további lépéseket tesz 2 milliárd dollár közvetlen katonai hitelnyújtás érdekében Lengyelország számára, és eladásra ajánl fel 96 darab Apache katonai helikoptert a lengyel hadsereg számára - közölte a Fehér Ház kedden, mielőtt Joe Biden elnök hivatalában fogadta Andrzej Duda lengyel elnököt és Donald Tusk miniszterelnököt.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó bejelentése szerint a Lengyelország számára ajánlott védelmi hitel a Kongresszus által korábban jóváhagyott forrásból származik.

Kedden Joe Biden munkamegbeszélésen tárgyalt a lengyel állami vezetőkkel. Az amerikai elnök megemlékezett Lengyelország NATO-csatlakozásának 25. évfordulójáról, és kiemelte, hogy Lengyelország mára GDP-je 4 százalékát fordítja védelmi kiadásokra, amelynek jó részéből amerikai fegyverrendszerekre és légi eszközökre fordít.

Andrzej Duda lengyel elnök a találkozón közölte, hogy országa azt javasolja a NATO számára, hogy emelje meg a tagállamoktól elvárt GDP-arányos védelmi kiadást a jelenlegi 2 százalékról 3 százalékra. Ahogy fogalmazott, a 2 százalék egy évtizeddel ezelőtt még elegendő volt, de jelenleg megemelt kiadási hányadra van szükség válaszként a NATO keleti határainál zajló Oroszország által indított háború miatt. Megállapította, az Egyesült Államok a NATO vezetője, de más tagoknak is több felelősséget kell vállalniuk. Mint megjegyezte, a biztonságnak ára van.

Nem növelik a Lengyelországban állomásozó amerikai katonák létszámát

Donald Tusk lengyel miniszterelnök a találkozón köszönetet mondott az Egyesült Államok, és Joe Biden negyed évszázaddal korábbi támogatásáért a lengyel NATO-csatlakozásban, megerősítette, hogy Lengyelország erős és tartós oszlopa marad a transzatlanti közösségnek. Függetlenül attól, hogy ki győz a választásokon Lengyelország komolyan veszi a NATO-tagságból fakadó kötelezettségeit - tette hozzá.

A találkozót megelőzően Jake Sullivan, nemzetbiztonsági tanácsadó újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem látja szükségesnek a Lengyelországban állomásozó amerikai katonák létszámának növelését.

Felhívta a figyelmet arra, hogy már most minden idők legnagyobb létszámú amerikai katonai jelenléte van a NATO keleti tagállamában. Hozzátette, bármely pillanatban, amikor az elnök úgy határoz, hogy további katonai képességekre van szükség a katonai szövetség bármely részén, "bizonyította, hogy képes gyors ütemben erőket odairányítani", legyen szó légi, szárazföldi, vagy tengeri erőkről, ahogy történt ez az Ukrajnát ért orosz támadást megelőzően.

(Címlapkép: Joe Biden amerikai elnök (k) és Andrzej Duda lengyel államfőt (b) és Donald Tusk lengyel miniszterelnököt fogadja a washingtoni Fehér Házban 2024. március 12-én. MTI/EPA-PAP/Jakub Szymczuk)