Az EU egymillió eurós humanitárius segélyt juttat Pakisztánnak a monszun okozta áradásokat követően

Az EU egymillió eurós humanitárius segélyt juttat Pakisztánnak a monszun okozta áradásokat követően

Az elmúlt hetekben Pakisztánt sújtó áradások közvetlenül vagy közvetve mintegy 900 ezer embert érintenek.

Az Európai Unió egymillió eurós (mintegy 390 millió forint) humanitárius segélyt juttat Pakisztánnak a lakosság megsegítésére a monszun okozta áradásokat követően - közölte az Európai Bizottság hétfőn Brüsszelben.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos a közleményben kiemelte, hogy az elmúlt hetekben Pakisztánt sújtó áradások közvetlenül vagy közvetve mintegy 900 ezer embert érintenek.

Elmondta,

az uniós finanszírozás segít kielégíteni az érintettek legsürgetőbb szükségleteit a monszun által leginkább sújtott Beludzsisztán, Szindh, Pandzsáb és Haibar-Pahtúnhva tartományokban.

A segélyből támogatják majd a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek lakhatását, valamint az alapvető szolgáltatások, köztük az ivóvíz-szolgáltatás helyreállítását és a higiéniai és egészségügyi ellátások biztosítását.

A hétfőn bejelentett finanszírozás kiegészíti az év elején Pakisztán számára elkülönített, a konfliktusok és az éghajlatváltozás okozta katasztrófák által sújtott lakosság megsegítésére szánt 16,5 millió eurós (mintegy 6,3 milliárd forint) humanitárius segélyt - tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

Az EU az 1990-es évek óta támogatja Pakisztánt, 2016 óta több mint 136 millió eurót különített el humanitárius segítségnyújtásra az ország számára. Pakisztán a globális felmelegedés okozta szélsőséges időjárás által leginkább sújtott országok egyikének számít.

(Címlapkép: Árvízből mentik az embereket a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartomány Pakpattan körzetében fekvő Núra Nath környékén 2023. augusztus 23-án. A Szatledzs folyó áradása miatt mintegy százezer embert költöztettek ki otthonából a tartományban. MTI/EPA/Faiszal Karím)