Az európai vívószövetség felfüggesztette Oroszország és Fehéroroszország tagságát

Az európai vívószövetség felfüggesztette Oroszország és Fehéroroszország tagságát

A szombati döntés többségi szavazással – titkosan, 23 igen és 10 nem mellett – született meg az EFC krakkói kongresszusán. A kérdést Mihail Iljasevnek, az ukrán vívószövetség elnökének javaslatára bocsátották voksolásra.

Az európai vívók konföderációja (EFC) felfüggesztette Oroszország és Fehéroroszország sportági szövetségének tagságát a szervezetben – adta hírül az insidethegames.biz.

Az EFC arról is határozott, hogy nem engedélyezi az orosz és fehérorosz sportolók versenyzését a szervezet égisze alatt, emellett a két ország képviselői nem lehetnek tagjai a kontinentális szervezet végrehajtó bizottságának, sem más testületeinek. Ugyanakkor az oroszok és a fehéroroszok felnőtt kontinensviadalokon indulhatnak, mivel azokat a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) rendezi.

Az EFC tavaly június 17-én még elutasította a két vívószövetség tagságának felfüggesztésére irányuló indítványt. Novemberben az olasz Giorgio Scarso váltotta az orosz Sztanyiszlav Pozdnyakovot a konföderáció elnöki posztján.

Az Orosz Olimpiai Bizottság négyszeres olimpiai bajnok elnökét az ukrajnai inváziót követően menesztették az EFC éléről.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága idén március 28-án azt javasolta, hogy az orosz és a fehérorosz sportolók kizárólag semleges színekben indulhassanak nemzetközi versenyeken, de csak olyanok, akik nyilvánosan nem emeltek szót Oroszország ukrajnai háborúja mellett, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy a nemzetbiztonsági szervekkel. Az FIE követte az ajánlásokat, így a hadügyi, illetve belügyi tárcához kötődő két moszkvai klubot, a CSZKA-t és a Dinamót képviselő orosz vívók nem kaptak semleges státuszt. A múlt héten rendezett plovdivi egyéni Eb-n öt orosz vívó indulhatott.

(Címlapkép: European Fencing Confederation)