Az IDF bejelentette, hogy Izrael „elárasztja” Gázát humanitárius segélyekkel

Az IDF bejelentette, hogy Izrael „elárasztja” Gázát humanitárius segélyekkel

Miután egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik Jeruzsálemre a gázai civilek humanitárius válsága miatt, Izrael úgy döntött, hogy szárazföldi, tengeri és légi úton is segélyeket fog bejuttatni a Gázai övezetbe.

Izrael humanitárius segélyekkel "árasztja el" a Gázai övezetet – állította Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője szerda este külföldi újságíróknak.

Az IDF azt tervezi, hogy „elárasztja” humanitárius segélyekkel a Gázai övezetet, közölte a katonai szóvivő, miután egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik Jeruzsálemre a gázai civilek humanitárius válsága miatt.

Hagari bejelentette:

Az izraeli hadsereg szárazföldi, tengeri és légi utánpótlási útvonalak megnyitásán dolgozik a nemzetközi segélyek bejuttatása érdekében.

A következő napokban várhatóan megérkezik Izraelbe az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) szakértői csoportja, hogy a segélyezés feltételeink megteremtéséről tárgyaljon.

A tengeri úton szállított rakományokat kiszolgáló dokk építése várhatóan még körülbelül két hónapig tart. Ehhez az IDF katonái biztosítják a mólót, valamint a Gázai övezet északi részére vezető utánpótlási folyosót.

Leállította a forgalmat Tel-Aviv központi, Ajalon útján csütörtök reggel mintegy negyven tüntető, akik rokonaik képét magasra tartva az elraboltak visszatérését biztosító egyezséget követeltek.

Közben tovább folytatták a tiltakozást a Gázában lévő túszok hozzátartozói:

„Élve akarjuk őket, nem koporsóban” – skandálták a tiltakozók. Tábláikon a túszok képei voltak, s olyan feliratok, hogy „aki cserbenhagyta, annak vissza is kell hoznia őket! Alkut most!” .

Az IDF bejelentette, hogy Libanon területén megtámadta a Hezbollah libanoni síita milícia több célpontját, a harci repülőgépek katonai épületeket lőttek. Azt is közölték, hogy az IDF korábban tüzérséggel is célba vett dél-libanoni célpontokat.

(MTI)

(Címlapkép: Az Open Arms nonprofit segélyszervezet uszályt vonató hajója útnak indul a ciprusi Lárnaka kikötőjéből 2024. március 12-én. MTI/AP/Pétrosz Karadjiasz)