Az Integritás Hatóság elnöke szerint az IH nem tudja felderíteni az EU-s pénzek ellopását

Az Integritás Hatóság elnöke szerint az IH nem tudja felderíteni az EU-s pénzek ellopását

Biró Ferenc elmondta, hogy az általa vezetett állami szerv nincs felvértezve a hatékony működéshez, így a magas szintű korrupció leleplezéséhez szükséges hatáskörökkel.

Az Integritás Hatóság (IH) nem képes ellátni a feladatát, amire létrehozták, vagyis hogy kivizsgálja és megakadályozza az európai uniós támogatások törvénytelen felhasználását – jelentette ki Biró Ferenc Pál csütörtökön Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján, ahol bemutatta az intézmény éves jelentését.

Az IH elnöke azt kérte a kormánytól, hogy törvénymódosítással szélesítsék a hatóság jogköreit.

Bíró Ferenc szerint az Integritás Hatóság nincs felvértezve a hatékony működéshez, így a magas szintű korrupció leleplezéséhez szükséges hatáskörökkel – számolt be a Népszava. Ezért tettek javaslatot a parlamentnek jogszabályi változtatásokra, amelyek segítségével kibővülnének a hatóság jogkörei, a vizsgálatokat követő ajánlásaik kötelező érvényűvé válnának, illetve hozzáférnének a nyomozáshoz szükséges adatbázisokhoz.

Ennek ellenére Biró kijelentette, hogy a már most is száznál több emberrel működő hatóság komoly eredményeket ért el. Példaként egy olyan projektet említett, melynek költsége az IH-vizsgálat után felére csökkent.

Az Integritás Hatóságot csak azért hozták létre Orbánék, hogy hozzáférjenek az uniós pénzekhez.

Ismert, az Európai Bizottság meggyőzésére hozta létre az Integritás Hatóságot a Fidesz-kormány, hogy így megkapják a jelenleg még zárolt EU-s támogatásokat. Bíró Ferenc erről annyit mondott, hogy a kormány és Brüsszel is ugyanazokat a jelentéseket kapja meg tőlük.

Az IH-elnök úgy véli, hogy hivatalára az esetben is szükség lesz, ha a kormány végre teljesíti az EU-s pénzek feloldásának feltételeit.

Szeretnénk hozzájárulni a kultúraváltáshoz, hogy természetes legyen az elszámoltathatóság és a transzparencia, és még szándék se legyen szabálytalanságok elkövetésére

– mondta el Biró Ferenc az IH hosszú távú terveiről.

(Címlapkép: Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke, 2023. december 7. MTI/Lakatos Péter)