Az ügyészség szerint Varga Judit csak pletykákat osztott meg Magyar Péter hangfelvételén

Az ügyészség szerint Varga Judit csak pletykákat osztott meg Magyar Péter hangfelvételén

A Polt Péter vezette ügyészség megszüntette a nyomozást, mert bizonyítottnak látják, hogy Rogánék nem húzatták ki magukat a ügyészségi dokumentumokból. A főügyész "képtelenségnek", illetve "szürreálisnak" nevezte, hogy az anyagból bármit is kihúztak.

.A Fővárosi Nyomozó Ügyészség megszüntette a volt igazságügyi miniszter magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozást. Az erről szóló sajtótájékoztatón elmondták, hogy a vizsgálat során azt ellenőrizték, hogy bármelyik kormánytag elmulasztotta-e jelezni, hogy korrupciós bűncselekményről tud, hogy Rogán Antalék kihúzathatták-e rájuk vonatkozó részeket bizonyos nyomozati iratokból, hogy Völner Pál kapott-e fülest belső körökből, hogy álljon le, mert Schadl Györgyöt lehallgatják.

Az eljárásban Varga Juditot, Gulyás Gergelyt és Rogán Antalt is tanúként hallgatták ki.

Fürcht Pál főügyész elmondta: mindhárman határozottan állították, nincs tudomásuk arról, hogy korrupciós bűncselekmény kapcsán valakinek feljelentési kötelezettsége lett volna, amit elmulasztott.

A nyomozóhatóság álláspontja az, hogy Varga Judit a hangfelvételen csak pletykákat osztott meg arról, hogy Rogánék kihúzatták magukat. Szerintük egyértelműen megállapítható, hogy az ügyiratokat senki nem manipulálta. A főügyész "képtelenségnek", illetve "szürreálisnak" nevezte, hogy az anyagból bármit is kihúztak.

Az ügyészség szerinte gyakorlatilag lehetetlen, hogy bárki bármit kihúzathatott volna az ügyiratokból.

Azzal érveltek, hogy az iratoknak a nyomozás megindulásától kezdve folyamatosan több példánya volt az ügyészség mellett a bíróságoknál, a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál, a védőknél, gyanúsítottaknál is. A nyomozó ügyészség szerint e tekintetben sem valósult meg bűncselekmény.

A főügyész elmondta azt is, hogy a nyomozás során bizonyítékok hiányában nem volt tisztázható, hogy Völner Pál kapott-e információt az ellene folyó nyomozásról, emiatt a nyomozást bizonyítottság hiányában szüntették meg. Leszögezte: kizárható, hogy az ügyészség vagy a főügyész figyelmeztette Völner Pált a büntetőeljárás megindulása előtt.

A Schadl-Völner ügyben az ügyészség valamennyi bűncselekménygyanús esetben eljárt, a felelősöket bíróság elé állította, és gondoskodott további büntetőeljárások lefolytatásáról, a hangfelvétel valamennyi ezzel ellentétes állítása egyértelműen és bizonyítottan valótlan volt

– mondta a szóvivő, aki jelezte azt is, hogy a határozattal szemben felülbírálati indítvány benyújtásának van helye.

(Címlapkép: Varga Judit igazságügyi miniszter, mellette férje, Magyar Péter a madéfalvi veszedelem 259. évfordulóján tartott megemlékező misén a székelyföldi Madéfalván, a Szent Anna-kápolnában 2023. január 7-én. MTI/Veres Nándor)