Az ukrajnai háború ellen tüntettek oroszok a Hősök terén vasárnap

Az ukrajnai háború ellen tüntettek oroszok a Hősök terén vasárnap

A vogyunk orosz háborúellenes budapesti közösség a Hősök terén tartott demonstrációt az ukrajnai háború ellen, illetve megemlékeztek a nemrég elhunyt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről is. Szerintük Vlagyimir Putyin gyilkos, akivel semmilyen tárgyalásnak nincsen helye.

Háború-és Putyin-ellenes demonstrációt tartott vasárnap kora délután a vogyunk (a mozaikszó jelentése “Vissza Oroszország, GYőzelmet Ukrajnának, Nemet a Kegyetlenségre”) közösség a Hősök terén, amit Magyarországon élő oroszok alkotnak.

Bár maroknyian álltak ki, üzenetük mégis egyértelmű volt: elítélik országuk Ukrajna elleni háborúját, Putyint pedig kegyetlen gyilkosnak tartják.

A vogyunk egyik magyarul jól beszélő tagja az Alfahírnek elmondta, a vezető nélküli, civilek alkotta szervezet 2022-ben, az Ukrajna elleni orosz invázió után jött létre. Céljuk, hogy kifejezzék, nem minden orosz ember támogatja a háborút, sőt. Csakhogy azt, aki a szülőföldjükön elítéli a háborút (amit továbbra sem nevezhetnek így, nemhogy egy nyilvános beszélgetés során, de online sem írhatnak le büntetlenül), hamar retorzió érheti, akár börtönbe is kerülhet. Így természetes, hogy sok orosz fél kinyilvánítani a putyini propagandagépezetben hivatalosan “különleges katonai műveletnek” hazudott narratívával ellentétes véleményét.

Ezzel szemben nálunk, Budapesten viszonylag szabadon kiállhatnak az ukrán háború ellen, persze azért a budapesti orosz nagykövetség minden lépésüket és megmozdulásukat figyelemmel követi

- magyarázta.

A háborúellenes orosz közösség tagja arról is beszélt, hogy

legtöbbjük a katonai mozgósítás elől menekült el Oroszországból, majd pedig a magyar fővárosban telepedett le.

Sokkal nagyobb persze annál a Budapesten élő orosz kisebbség, mint akik kint vannak a téren, de a félelem miatt egyelőre csak egy tucatnyian mernek nyilvánosan kiállni.

Ez pedig érződik is: egy a megmozdulással szimpatizáló orosz nő például alig akart beszélni, mert mint mondta, neki még vissza kell mennie Oroszországba és fél, hogy baja lesz abból, ha még akár név nélkül is, de megszólal.

Olyanról is hallottunk, aki azért nem vesz részt Ukrajna mellett ilyen nyilvános megmozduláson, mert a kint élő rokonait félti.

Mint lapunk megtudta, a vogyunk egyébként nagyon aktív, jóformán minden itthoni háborúellenes demonstráción részt vesznek, legutóbb például a magyarországi ukrán civil szervezetek által életre hívott fáklyás felvonulásra csatlakoztak be, amelyet az Ukrajna elleni orosz invázió második évfordulója alkalmából tartottak. De a nemrégiben az orosz követség előtt tartott Navalnij-megemlékezésen is ott voltak. Ezenkívül rendszeresen segítenek, önkénteskednek az ukrán menekülteket segítő központokban Budapesten.

Nem kell nagyon belekérdezni az aktuálpolitikai történésekbe, hamar kiderült, hogy szerintük Orbán Viktor szerintük Vlagyimir Putyin barátja. A háborúellenes aktivista szerint a több évtizedes politikusi pályafutásuk tekintetében a magyar miniszterelnök sokban hasonlít Putyinra.

“Nézd meg a ‘90-es évekbeli Orbán Viktort és a mait: ég és föld a kettő!”

- fejti ki.

Egy másik vogyunk tag szomorúnak nevezte, hogy a magyar kormány ott tesz keresztbe Ukrajnának, ahol csak tud.

(Címlapkép: Alfahír)