Az ország csaknem kétharmada támogatja a halálbüntetést

Az Iránytű Intézet júniusi közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 58 százaléka visszaállítaná a halálbüntetést kirívó életellenes bűncselekmények esetén.

A támogatók aránya tehát továbbra is magas, noha a 2012. decemberi méréshez képest némileg mérséklődött a kutatás szerint. 2012 végén még 33 százalékuk utasította el a halálbüntetést, a mostani kutatás szerint viszont már 37 százalék.
 
Az Iránytű Intézet felmérése szerint a halálbüntetés újbóli bevezetése a Jobbik szavazói körében a legnagyobb támogatottságú (85 százalék), a Fidesz szimpatizánsok körében csaknem kétharmad (62 százalék), az MSZP híveinél fele-fele arányban oszlik meg a vélemény, a DK szavazóinak viszont háromnegyede, az LMP szavazóinak kétharmada utasítja el a halálbüntetést. 
 
A pártreferenciájukban bizonytalanok 54 százaléka, az országgyűlési választástól - saját bevallásuk szerint – biztosan távol maradók 56 százaléka támogatná  a halálbüntetést.
 
Korosztályi megoszlás tekintetében leginkább a 30-59 év közötti választók támogatják. Végzettséget tekintve a legnagyobb támogatottsága a szakmunkások körében, míg a felsőfokú végzettségűek között a legalacsonyabb. 
 
További részleteket az Iránytű Intézet honlapján találnak.