Az ukránok kétharmada nem háborúzna

Egy felmérés szerint csak az ukránok harmada támogatja a "terroristaellenes hadműveletek" folytatását Kelet-Ukrajnában.

A felmérésből az is kiderült, hogy a másik harmada (30%) Ukrajnában belüli különleges státuszt adna a keleti területeknek. A felmérés szerint megoszlik a társadalom véleménye arról, hogy mit kellene tenni a továbbiakban a konfliktus megoldása érdekében. A válaszadók 32,8%-a szerint folytatni kell a "terroristaellenes akciót", 30,6% szerint különleges Ukrajnán belüli státuszt kellene biztosítani a régiónak, 17,9% szerint le kell választani ezeket a területeket Ukrajnától. Viszonylag egyhangú vélemény (47,9%) az, hogy meg kell szüntetni mindennemű gazdasági kapcsolatot a DNR-rel és az LNR-el, beleértve a nyugdíjak kifizetését, a szénvásárlást és a villamos energia szállítást is mindaddig, amíg Ukrajna nem szerzi vissza a teljes irányítást a területek felett.

Az amerikai fegyverszállításokkal kapcsolatos kérdésre régiónként eltérő volt a válasz. A nyugati területek nagy része (66,8%), illetve az ország központi területeinek fele (51,8%) támogatja a fegyverszállításokat. A déli területek közel fele (42,3%), a keleti területek fele (49,5%), illetve a Donbásszon megkérdezettek többsége (61,2%) viszont úgy gondolja, hogy a fegyverszállítások megnehezítik a konfliktus békés rendezésének rendezését.

A szociológusok 2009 ember megkérdezése alapján készítették el a felmérést Ukrajna teljes területén, a Krím és az LNR, illetve a DNR által elfoglalt területeken kívül. A válaszadók mindannyian betöltötték a 18-ik életévüket.