Azerbajdzsán: elsöprő győzelmet aratott Aliyev elnök pártja

Az ellenzéki pártok bojkottálták a szavazást, amely szerintük "le volt zsírozva".

A választási bizottság hétfőre virradóra a szavazatok 91 százalékának megszámlálása után jelentette be, hogy az Új Azerbajdzsán Párt legalább 69 mandátumot mondhat magáénak a 125 parlamenti helyből, amelynek meghódításáért összesen 780 jelölt indult. Az ország 5,9 millió választópolgárát várták az urnákhoz, a választási bizottság szerint 55,7 százalékos volt a részvétel.

Az eredményt senki sem tartja meglepőnek, mivel Aliyev 2003-as hatalomra kerülése óta mindig az ő pártja nyert, amúgy azóta egyetlen választást sem ismertek el demokratikusnak a nemzetközi megfigyelők. Ezzel összefüggésben maradtak távol a mostani választásoktól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői, mivel állításuk szerint a hatóságok nem biztosították számukra az "akadálytalan munkavégzést, és korlátozni akarták tevékenységüket". Az azerbajdzsáni ellenzéki pártok is bojkottálták a szavazást.

A Müsavat (Egyenlőség) pártszövetség, a Demokratikus Erők Nemzeti Tanácsa és az Azerbajdzsáni Demokrata Párt ugyanis "látszatválasztásnak" nevezte a voksolást. Isa Gambar, a Musavat vezetője az AFP-nek elmondta, hogy Aliyev pártjának győzelme "le volt zsírozva", hiszen szerinte mindent elkövettek, hogy ne indulhassanak a kampányban erős jelöltek.

A legutóbbi, 2010-es választásokon Aliyev pártja 70 helyet szerzett a törvényhozásban, és egy kivétellel a többi mandátumot is az elnökhöz lojális "független" jelöltek nyerték el.