Azonosították a tunéziai terrortámadás elkövetőit

Valószínűleg tunéziai állampolgárságú volt az a két férfi, aki részt vett a tuniszi Bardo Múzeum elleni, 19 halálos áldozatot követelő merényletben, és akiket a biztonsági erők lelőttek.

Habíb Eszid tunéziai kormányfő a francia RTL rádiónak nyilatkozva közölte, hogy a két elkövető, akikkel a biztonsági szolgálatok végeztek, Jaszin Abidi és Hátem Hasnávi. Nevük alapján mindkettejükről azt feltételezik, hogy tunéziaiak voltak. Egyikük már ismert volt a helyi titkosszolgálatok előtt, azt azonban egyelőre nem tudták megállapítani, hogy kapcsolatban álltak-e valamely terrorista csoporttal.

A feltételezések szerint a támadóknak további két vagy három bűntársa volt, őket még keresik. A Bardo Múzeum ellen szerdán elkövetett fegyveres támadásnak a legutóbbi közlések szerint 19 halálos áldozata van, közülük 17 külföldi turista és két tunéziai állampolgár.

Az áldozatok nemzetiségét illetően részben továbbra is ellentmondásosak az információk. A római, tokiói és varsói kormány közlése szerint a merényletben négy olasz, három japán és két lengyel halt meg. A lengyel és az olasz külügyminisztérium továbbá azt is közölte, hogy két-két állampolgáráról továbbra sincs hír.

Tunézia hivatalos közlése szerint viszont egy lengyel és öt japán, továbbá egy francia, két spanyol, két kolumbiai és egy ausztrál, valamint két tunéziai állampolgár halt meg a támadásban. A tunéziai kormány először egy német halálos áldozatról is beszélt, de ezt az információt később nem ismételte meg és az információt a berlini kormány sem tudta megerősíteni. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter viszont szerda este azt mondta: nem lehet kizárni, hogy németek is vannak a halottak között.

Eszid arról is beszámolt, hogy a támadásban legalább 44-en megsebesültek, köztük olasz, francia, japán, dél-afrikai, lengyel, belga és orosz turisták. Csütörtökön az MSC Crociere nevű olasz hajózási vállalat azt közölte, hogy az általa üzemeltetett MSC Splendida óceánjáró hajó kilenc utasa vesztette életét a tuniszi támadásban, 12-en megsebesültek, hat utas hollétéről pedig továbbra sem tudnak. Az utasok egy földközi-tengeri hajóút keretében jártak Tuniszban, ahol a merénylet kezdetekor éppen a Bardo Múzeumba látogattak el. A hajózási társaság közlése szerint az áldozatok azonosítása folyamatban van. Az MSC Splendida eközben a tunéziai hatóságoktól megkapta az engedélyt a tuniszi La Goulette kikötő elhagyására, ahonnan Barcelonába megy tovább. A hajótársaság képviseletében egy válságstáb azonban Tuniszban marad, és támogatást biztosít a megsebesült utasoknak.

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter kemény terrorellenes intézkedéseket hirdetett meg Olaszországban egy csütörtöki televíziós interjúja szerint. Tunézia a 2011-es januári forradalom óta iszlamista terroristákkal küzd, akik az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet szövetségesei. Szíriában és Irakban mintegy háromezer tunéziai harcol az Iszlám Állam oldalán. A szerdai merénylet súlyos csapást jelent Tunézia erőfeszítéseire, hogy fellendítse idegenforgalmát, amely a forradalom előtt kimagasló bevételeket hozott. A tunéziai terroristák eddig főként rendőröket és katonákat vettek célba, turistalátványosságokat évek óta nem, viszont 2012-ben megtámadták az amerikai nagykövetséget.