Ázsiában is tombol a menekültválság

Malajzia magas szintű tárgyalásokat kezdett szomszédaival, hogy megoldást találjanak a délkelet-ázsiai országok partvidékén kirobbant menekültválságra - közölték a hatóságok vasárnap. 

Anifah Aman külügyminiszter vasárnap találkozott bangladesi partnerével, amit majd az indonéz és a thaiföldi diplomácia vezetőivel tartandó konzultációk követnek.
    
Malajzia jelenleg a tíz tagállamból álló Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) soros elnöke. Az ASEAN-t heves bírálatok érték azért, mert hosszú ideig nem vett tudomást a Mianmarból menekülő rohingja népességről.
    
Mintegy kétezer rohingja és bangladesi muzulmán érkezett az elmúlt napokban Indonéziába, Malajziába és Thaiföldre. Több ezer társuk ugyanakkor a tengeren vesztegel. Az említett három ország hatóságai gyakran megtagadják a menekültektől a kikötést vagy vizet és élelmet adnak ugyan, de utána más partok felé irányítják a hajókat. 
    
A muszlim vallású rohingjákat évtizedek óta diszkrimináció éri hazájukban. Az elmúlt években a többségi buddhisták támadásai miatt tömegesen kezdtek menekülni lakóhelyükről, a vietnami háború óta nem látott exodus kezdődött. Három év alatt mintegy százezer rohingja férfi, nő és gyerek hagyta el otthonát.