A kamatemelkedés miatt egyre nagyobb büntetésre számíthatnak a babaváró hitelesek

A kamatemelkedés miatt egyre nagyobb büntetésre számíthatnak a babaváró hitelesek

A kamatemelkedések miatt egyre nagyobb kockázatot kell vállalniuk azoknak, akik babaváró hitelt vesznek fel - írta a Blikk a Bank360 elemzésére hivatkozva.

Akár 3,8 millió forint fölé is kúszhat a büntetés azok esetében, akiknél nem születik meg a beígért gyermek. A kamatemelések hatása közvetve az állami kamattámogatással elérhető kölcsönöknél is tetten érhető. A babaváró hitel esetében a referenciakamat emelkedése miatt a kamattámogatás elvesztése esetén az első igénylőkhöz képest közel kétmillió forinttal többet kellene visszafizetnie azoknak, akik most adják be az igénylést.

Az április elején közzétett, babaváró hitelre vonatkozó referenciaérték 5,08 százalék volt a márciusi 4,45 százalék után. Ennek hatására a kamattámogatás időszakában az ügyleti kamat 7,79 százalékról 8,60 százalékra emelkedett. Ezzel az értékkel kell számolni akkor, ha valaki nem teljesíti a futamidő első öt évében a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt és vissza kell fizetni az ebben az időszakban kapott kamattámogatást.

Emiatt az egy összegben visszafizetendő kamattámogatás összege is emelkedik, ha az első öt évben nem teljesül a gyermekvállalás. A Bank360.hu babaváró hitel kalkulátora szerint az áprilisi igénylőknek egy összegben 3,5 millió forintot kell visszafizetniük, a májusi igénylők viszont már 3,87 millió forintos büntetésre számíthatnak.