A NAV nyomozói rajtaütöttek a badacsonytomaji fideszes pénzszivattyún

A NAV nyomozói rajtaütöttek a badacsonytomaji fideszes pénzszivattyún

Csütörtök reggel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói hajnalban razziaszerűen, házkutatási paranccsal a kezükben meglepték a badacsonytomaji polgármesteri hivatalt és megjelentek Krisztin N. László polgármester otthonánál is – derül ki Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselő Facebook-posztjából. Mint a politikus írja, a NAV számára megerősítette, költségvetési csalás bűntette ügyében zajlik nyomozás a GINOP-7.1.9-17-2018. európai uniós pályázati pénzek felhasználása miatt, melyben a Krisztin N. László vezette badacsonytomaji önkormányzat érintett.

A független, de fideszes támogatású polgármester vezette település 2 milliárd 435 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el 2018-ban Tátika nevű épület és az azt körülvevő tóparti sétány rehabilitációjára. A turisztikai fejlesztési projektnek az eredeti határidő szerint 2020 őszére kellett volna elkészülnie.

Nyomozás indult a Badacsonytomajnak adott nagy összegű uniós támogatás kifizetéseivel kapcsolatban

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indult rendőrségi nyomozás ismeretlen tettes ellen a Badacsonytomajnak adott nagy összegű uniós támogatás kifizetéseivel kapcsolatban - írja a 24.hu. Az ügyben a badacsonyi polgármester korábbi helyettese tett feljelentést. A balatoni település még 2018-ban nyert el 2 milliárd 435 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a Tátika nevű épület és az azt körülvevő tóparti sétány rehabilitációjára.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) már elmarasztalta a fideszes irányítású önkormányzatot, mert

a polgármester a pénzből a jegyzőnek és több városházi alkalmazottnak milliós nagyságrendű összegeket fizetett ki projektmenedzsment címén,

a hatóság szerint pedig ebben az esetben a polgármester jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárásokat.

A 6 milliós büntetést pedig a település költségvetésének módosításával oldotta meg Krisztin N. László. (Trükkök százai… – A szerk.)

A KDB később egy másik eljárásban újabb anomáliákat talált közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzése miatt megsemmisítette a koncepciótervekre vonatkozó szerződést, és egyúttal ismét megbüntette Badacsonytomajt, ezúttal egymillió forintra. A 24.hu értesülései szerint a feljelentést Orbán Péter korábbi alpolgármester tette.