Bakondi bejelentette: hamarosan elindulhat az első határvadászok kiképzése

Bakondi bejelentette: hamarosan elindulhat az első határvadászok kiképzése

Zajlik a határvadászok toborzása; rövidesen megkezdődhet az első 1200 ember felvétele és kiképzése, így a határon jelenleg szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök visszatérhetnek majd alakulataikhoz - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szerda reggel. Bakondi György kiemelte,

meglátása szerint nagyon összetett és egyre veszélyesebb a magyar határőrizet helyzete.

Elkezdődött a határvadászok toborzása, íme a jelentkezési feltételek

A jelentkezési feltételekről, a felvételi eljárásról, és a várható szolgálati feladatellátásról is beszámoltak a pénteki sajtótájékoztatón a rendőrségi vezetők - írja a police.hu. 

Közlése szerint naponta látnak a déli határhoz közeledő fegyveres migránscsoportokat. A határ túloldalán előfordul fegyverhasználat is, harcolnak egy-egy határszakasz ellenőrzéséért, s ezeknek az összetűzéseknek nem egyszer sebesültjei, halottjai vannak. Ezen a határszakaszon több mint 132 ezer határsértőt fogtak el az idén, háromszor annyit, mint a múlt év azonos időszakában, és mintegy ezer embercsempészt, ez pedig a tavalyi kétszerese - ismertette a szakember.

Hozzátette, eközben az ukrán határon is nagy a nyomás. Már összesen több mint 865 ezren, naponta átlagosan több mint 10 ezren menekültek a háború elől Magyarországra. 

Ez nehéz, tartós és költséges feladat a magyar katonai, rendvédelmi, önkormányzati és karitatív szervezetek számára 

- mondta az MTI szerint a főtanácsadó, aki kitért arra, hogy a közeljövőben osztrák-magyar-szerb migrációs célú háromoldalú tanácskozás lesz a határvédelem erősítése és fegyveres bűnözői csoportok hatékonyabb felszámolása érdekében. Ausztria 2015 óta segíti Magyarországot az illegális migráció feltartóztatásában - mondta.

Bakondi megjegyezte, az EU tagállamainak szemléletmódja változott a migrációval kapcsolatban 2015 óta, azonban úgy látja, az uniós vezetés a migráció legalizálásáról beszél.