Bakondi megveregette saját vállát

Bakondi György azt mondta, a katasztrófavédelem jelentősen segítette a társhatóságok munkáját, javult a szervezet területi lefedettsége, technikai felszereltsége és társadalmi támogatottsága. Veszélyhelyzetet nem kellett ugyan kihirdetni tavaly, de eredményesen léptek fel olyan katasztrófahelyzetek esetében, mint a dunántúli árvíz, a Balaton környékén pusztító ciklon vagy az ónos eső okozta károk - közölte.

A tűzoltó altábornagy felidézte az elmúlt év katasztrófahelyzeteit. Mint mondta, sikeresen elhárították a vészhelyzetet, amikor a Yvette ciklon következtében a Balaton vízparti területeket öntött el. Nem került veszélybe emberélet a nyugati országrészben történt jelentős havazások következtében, és forgalomtereléssel sikeresen kezelték a kialakult helyzetet - mondta.

Szintén eredményesen védekeztek a Murán, a Dráván és a Rábán kialakult árvizekkel szemben, és első alkalommal történt meg, hogy két települést egy szomszédos ország, Szlovénia felől kellett kiürítenie a katasztrófavédelemnek.  A középső országrészben lehullott ónos eső nyomán kialakult katasztrófahelyzetben másfél nap alatt sikerült biztosítani a települések áramellátását - sorolta az eredményeket a főigazgató.

Hangsúlyozta, hogy javult a katasztrófavédelem területi lefedettsége: a 20 igazgatóság mellett immár 65 kirendeltséget is működtetnek, és a 104 hivatásos tűzoltó-parancsnokság mellett már 40 katasztrófavédelmi őrs is működik. Ugyanakkor jelentősen előreléptek a műszaki eszközök beszerzésében is.