NER-közeli céghez kerülhetett a balatonberényi gyermeküdülő területe

NER-közeli céghez kerülhetett a balatonberényi gyermeküdülő területe

A Népszava cikke szerint egy debreceni, NER-közeli ingatlanfejlesztő alaphoz került a Vas megyei önkormányzat egykori balatonberényi gyermeküdülője. Az alap mögött álló cégnek nem ez az első befektetése a Balaton-parton, korábban Siófokon akart kikötőt építeni, a helyiek tiltakozása miatt azonban az a projektje egyelőre nem valósult meg.

A kormány 2010-ben vette el a balatonberényi gyermeküdülőt, amikor államosították a megyék vagyonát. Így lett az ingatlan területén Erzsébet-tábor, csakhogy a napilap szerint 2015 után már senki sem nyaralhatott az intézményben. Az állam ugyanis értékesíteni akarta az 1,6 hektáros, 2400 négyzetméteres saját strandterülettel - mely Natura 2000-es területen fekszik - rendelkező, vízparti nyaralóhelyet, amelyen részben akadálymentesített, a hálótermek mellett vizesblokkokkal, étteremmel, konyhával rendelkező B-kategóriás épület áll.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő éveken át mégsem írta ki a pályázatot a területre, melyet aztán az idén végül mégis árverésre bocsátott. A licit viszont elmaradt, május végén kikiáltási áron, bruttó 527 millió forintért kelt el a hajdani üdülő. Az MNV akkor nem hozta nyilvánosságra a nyertes pályázó nevét, ám a Privátbankár kérdésére kiderült:

az Aranypart Ingatlanfejlesztési Alap lett a befutó, mellyel az MNV augusztus elején írta alá a szerződést, s az új tulajdonos szeptember 2-án vehette birtokba szerzeményét. Az ingatlanfejlesztő alap a debreceni Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt.-hez tartozik, utóbbi tulajdonosa a liechtensteini Bethesda Establishment, de 2015-ig Disznós Zoltán milliárdos debreceni üzletember érdekeltsége volt, aki most is tagja a cég felügyelő bizottságának. 

Disznós cégei – melyeket a Népszava információi szerint évekkel ezelőtt gyermekeire íratott – jellemzően saját tulajdonú ingatlanok fejlesztésével, hasznosításával, üzemeltetésével foglalkoznak több településen. Debrecenben egyik gyermeke a tulajdonosa a Divinus Hotel Kft.-nek, mely 360 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-pályázatából.

A Népszava megkérdezte az ingatlanfejlesztő alapot hogy mik a terveik a balatonberényi üdülővel, hogyan és mekkora összegből tervezik fejleszteni, de lapzártáig nem érkezett még válasz.

Hiába próbálkoztak

A vasi önkormányzat hajdani üdülőjét Szombathely mint megyeszékhely éveken át próbálta visszaszerezni az államtól. Már egy évvel a kormányzati „einstand” után, 2013-ban közgyűlési határozat született arról, hogy a város sport- és ifjúsági ügyekre visszaigényli a tábort az államtól. A nemleges válasz után később ismét próbálkozott az egyébként ellenzéki vezetésű szombathelyi önkormányzat, ám ismét elutasították a kezdeményezést. Az árverésen induláshoz pedig 132 millió forintot kellett volna napok alatt előteremtenie Szombathelynek, ám erre se pénze, se elég idje nem volt az önkormányzatnak.