Balog Zoltán többet utazott Novák Katalinnal, mint Magellán a matrózaival

Balog Zoltán többet utazott Novák Katalinnal, mint Magellán a matrózaival

A volt fideszes miniszter, most református püspök a volt államfővel 2012 óta többször járt külföldön, mint más kabinetfőnökével, államtitkárával. Miért fontos a jó munkakapcsolat? Publicisztika.

Balog Zoltán és Novák Katalin megszaporodott, különös útjairól ír a Válasz Online.

Ma már magától Balog Zoltán református püspöktől tudható, hogy

az ő tanácsát megfogadva döntött Novák Katalin köztársasági elnök abban a botrányos kegyelmi ügyben, amely Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel egyetemben kvázi mindhármukat elsodorta, mély politikai válságba sodorva a NER-t, s amely egyik közvetlen oka annak is, hogy az ellenzéki Tisza Párt pár hónap alatt hatalmas sikert aratott az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszeri időszakának utazásainak adatait kérte ki a lap közérdekű adatigényléssel. Cikkében ezeket sorolja föl és elemzi, amelyekből kiderül, hogy a volt tárcavezető 2012 és 2014 között

időarányosan 2,5-szer annyit utazott külföldre Novák Katalinnal – akár kettesben –, mint a következő kabinetfőnökével.

2014 és 2018 között

a már államtitkár Novákkal pedig többször ruccant el, mint az összes többi Emmi-államtitkárral együttvéve a hatéves miniszteri időszakában.

A különös utazásokra a közvélemény figyelmét egyébként Hadházy Ákos országgyűlési képviselő hívta fel, aki tavaly megemlítette, hogy Balog Zoltán püspök – akkor még a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke – az államfői küldöttség tagjaként kísérte el Novák Katalint egy 16 napos ausztráliai és pápuai útra, ahol egyebek mellett egy magyar misszionáriusnőre emlékeztek, illetve harangot avattak. Hadházy is gúnyosan hozzáfűzte posztjához, hogy

„az elnök asszony férjét nem látom a képeken, ő biztosan a gyerekekre vigyáz".

A Válasz Online szerint világosan látszik, hogy Novák Katalin és Balog Zoltán államfő közötti bizalmi viszony legalább 2012-től tart. Természetesen a jó munkakapcsolat fontos az eredmények eléréséhez az élet számtalan területén. Ám mindenképp érdekességnek számít a korábbi köztársasági elnök és a református püspök közös nagyszámú külföldi útja.

Nyilvánvalóan nem véletlen, ennyi véletlenszerű egybeesés lehetetlen. Ugyanis gyakorlatilag kis túlzással, de Balog Zoltán többet utazott Novák Katalinnal, mint a Földet megkerülő Magellán a matrózaival ötszáz éve.

Az biztos, hogy a pedofilbotrány dacára Balog a református püspöki székétől a mai napig nem vált meg.

A mai nap híreit látva, az már csak hab a tortán, hogy Sulyok Tamás nem tud beköltözni az államfői rezidenciára, ugyanis Novák Katalin még mindig ott lakik, holott több mint négy hónapja mondatták le köztársasági elnökként, és Sulyok Tamást törvény kötelezné arra, hogy a Béla király úti rezidencián lakjon.

Novák Katalin köztársasági elnök és Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének első kiállítási egysége ünnepélyes megnyitóján 2022. május 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt