A fideszes városvezetés kivágatta a 124 éves Millenniumi Tölgyfát Barcson, amit a Honfoglalás ezredik évfordulójára ültettek

A fideszes városvezetés kivágatta a 124 éves Millenniumi Tölgyfát Barcson, amit a Honfoglalás ezredik évfordulójára ültettek

Tarlós István regnálásának ideje alatt a budapestiek megtanulhatták már, hogy a kormány - mondjuk úgy - nem igazán rajong a természetvédelemért, elég csak a városligeti tömeges fakivágásokra gondolnunk.

Most pedig a Somogy megyei város vezetése vétette magát észre azzal a nem mindennapi húzással, hogy a "Zöld Város" projekt égisze alatt vágták ki az 1896-ban ültetett kocsányos tölgyet, ami elég nagy felzúdulást okozott a helyiek körében.

A barcsi milleniumi fát a település akkori elöljárósága ültette a katolikus templom közelébe a Honfoglalás ezredik évfordulójának emlékére.

Nos, hiába élte túl az idők viharait a tölgy, nemrégiben kivágták, amiről senki nem tudott a városban, ráadásul az sem teljesen tiszta, hogy pontosan miért: Barcs Város Képviselő-testülete még egyik korábbi, 2018. január 25-i ülésén megvitatta a „Barcs műalkotásainak, emlékhelyeinek feltárása, vizsgálata, helyreállításuk és pótlásaik lehetőségeinek felülvizsgálata” című előterjesztést, amelyet Koós Csaba az akkori képviselő-testület tagjaként (2019-től ő a település fideszes polgármestere) akkoriban elfogadott.

Az előterjesztésben szó szerint ez szerepelt: „Millenniumi emlékfa Barcson - A római katolikus templom mögötti park közepe táján található kocsányos tölgyet 1896-ban ültette az akkori elöljáróság, a millennium emlékére... Mivel a tölgyfa jelentős történelmi eseményre emlékeztető helyi emlékhely, megóvása, gondozása, megjelölése indokolt lenne.”

Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője a furcsa és gyalázatos eset kapcsán a mai napon írásbeli kérdéssel fordult Dr. Nagy István, agrárminiszterhez, hogy megtudja, mi indokolta az általa “a magyar nemzeti múlttal szemben elkövetett minősített merényletnek” tartott fakivágást.

Mint azt Ander levelében írja,

“az üggyel kapcsolatos magyarázkodás vagy logikátlan, vagy olyan szélsőségesen technokrata és neoliberális felfogást tükröz, amely számos helybéli számára elfogadhatatlan.”

Az egyik érvelés szerint a nyári viharok idején a fa veszélyt jelenthet, mivel az bármikor rádőlhet valakire, az ellenzéki politikus azonban megjegyzi, a barcsi polgárok szerint a millenniumi tölgyfa nem jelentett veszélyt elhelyezkedése miatt, arról már nem is beszélve, hogy ilyen alapon akkor a helyi parkokból, utcákról, köznevelési intézmények udvaráról is ki lehet vágni minden bokornál nagyobb növényt.

A másik pedig az, hogy lejárt az emlékfa ideje, erről azonban semmit sem tudtak a Barcson élők.

A Jobbik országgyűlési képviselője levelében az alábbi kérdésekre várja a választ:

  • A fentiek tükrében szándékukban áll-e kivizsgálni ezt a felfoghatatlan cselekedetet?
  • Elfogadják-e magyarázatként, hogy a barcsi millenniumi fának a beruházás miatt pusztulnia kellett, mert azt semmiképpen sem lehetett beilleszteni a Zöld Város projekt koncepciójába?
  • Elfogadhatónak tartják-e, hogy a jelentős történelmi eseményre emlékeztető helyi emlékhelyeknek ez legyen a sorsa egy magát konzervatívnak, nemzetinek, polgárinak nevező kormányzat idején?
  • Legalább szavak szintjén elítélik-e a súlyosan magyarellenes- és nemzetgyalázó tettnek is felfogható cselekedetet, még akkor is, ha az esetleg „csak” az éjsötét butaság és nemtörődömség véletlen következménye?
  • Önök szerint ha egy szál hóvirág eszmei értéke 10.000 Ft, akkor mennyit ér egy 124 éves, gyönyörű millenniumi tölgy?
  • Önök szerint is olyan abszurd dolog a Zöld Város égisze alatt fát irtani, mintha a Greenpeace aktivistái bálnákat gyilkolnának?