Bayer Zsolt most az új amerikai nagykövetnek szólt be

Bayer Zsolt most az új amerikai nagykövetnek szólt be

Mielőtt idejönne, már előtte takarodjon haza!

Így „köszöntötte” Bayer Zsolt, David Pressmannt, a hamarosan hivatalba lépő új amerikai nagykövetet. A diplomata szenátusi meghallgatásán úgy fogalmazott, hogy

a magyar demokrácia lecsúszása nem akaratlan, hanem tudatosan gerjesztett folyamat. Ennek része a sajtószabadság, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségének a korlátozása és a sérülékeny társadalmi csoportok elleni fellépés.

David Pressmann szerint meg kell küzdeni a Magyarország kormányát érő orosz befolyás problémájával is.

Ahhoz, hogy ezt megtehessük, nyíltan hangot kell adnunk aggodalmainknak

- tette hozzá az USA budapesti nagykövete.

Erre reagált a szokásos hangnemben a Fidesz 5. számú pártagkönyvének a tulajdonosa. Bayer Zsolt a blogján, demens vénembernek nevezve Joe Biden elnököt azt javasolta David Pressmannak, hogy

menjen haza a nagykövet „úr”, és a kutyab***ó atomenergetikai államtitkár „úrral” konzultálja meg a demokrácia és a szabadság nagy kérdéseit. 

Ezt megelőzően Szijjártó Péter szombaton a Mathias Corvinus Collegium esztergomi fesztiválján kikérte magának David Presmann kijelentéseit.

Az 1977-ben született David Pressmann korábban Madeleine Albright néhai külügyminiszter egyik tanácsadója volt, belbiztonsági államtitkár-helyettes, az amerikai nemzetbiztonsági tanács háborús bűncselekményekkel foglalkozó igazgatója a Fehér Házban, majd az Egyesült Államok különleges politikai ügyekben felelős nagykövete, hazája nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsában és tárgyalásvezető a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető ügyekben, különös tekintettel az európai, az orosz, a kelet-ázsiai, a csendes-óceáni és az afrikai ügyekre.

Az Egyesült Államoknak 2020 szeptembere óta nincs budapesti nagykövete, csak ügyvivője.