Elköszönt a Twitteren a lengyel miniszterelnök?

"Mindentől eltekintve a legfontosabb Lengyelország" - írta Szydlo. "Egy ország, amely óvja a családot, az értékeket, és amely biztonságos. Amely a keresztény értékekből nőtt ki, toleráns és nyitott. Modern és becsvágyó. Ez az én országom. Példa Európa és a világ számára. Ezek vagyunk mi, lengyelek."

A kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártban és a teljes lengyel médiában

hetek óta olyan találgatások keringenek, hogy Szydlo távozna tisztségéből.

Egyes hírek szerint Jaroslaw Kaczynski pártelnök lehet a következő kormányfő, de a legfrissebb értesülések már Morawiecki miniszterelnökségéről szólnak. Szakértők Kaczynskit tartják Lengyelország valódi vezetőjének, és ez valószínűleg nem változik akkor sem, ha Szydlót leváltják.

Kaczynski hétfő este helyi pártvezetőkkel találkozott Varsóban, hogy a decemberben esedékes kormányzati személycserékről tárgyaljon velük.

A Rzeczpospolita című független, jobbközép lengyel napilap kedden névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Kaczynski Morawieckit mutatta be a PiS törvényhozóinak Szydlo utódjaként.

A 49 éves pénzügyminiszter a kormány egyik legtapasztaltabb és legrátermettebb tagjának számít, akinek sokak szerint oroszlánrésze volt az elmúlt két évre jellemző gazdasági fellendülésben. Morawiecki korábban nemzetközi bankárként dolgozott. Felügyelete alatt megnőtt az állami befolyás a lengyel bankvilágban, a többi között az ország egyik legjelentősebb pénzintézetének, a Pekao SA-nak a visszavásárlásával. A PiS emellett nagy népszerűségnek örvendő családtámogatási programot indított, melynek keretében havi pénzjuttatásban részesülnek a legalább két gyermeket nevelő családok.