Három német városban tartottak házkutatást a bécsi merénylő kapcsolatait vizsgálva

Három német városban tartottak házkutatást a bécsi merénylő kapcsolatait vizsgálva

A Reuters hírügynökség szerint három városban, Osnabrückben, Kasselben és Pinnebergben is házkutatásokat tartott a német rendőrség a bécsi merénylettel összefüggésben. Négy olyan ember után nyomoznak, akik kapcsolatban állhattak a terrortámadás gyanúsítottjával, de egyelőre nem feltételezik, hogy közük lett volna az akcióhoz

Közben egyébként Svájcban is letartóztattak két embert, az osztrák belügyminiszter elmondása szerint egy harmadik országgal is együttműködnek az ügyben.

Ausztriában eddig 15 embert vettek őrizetbe, mindannyian kapcsolódnak a radikális iszlámhoz.

Mint ismert, a Kujtim Fejzulai néven azonosított, albán származású, észak-macedón és osztrák állampolgárságú, 20 éves férfi hétfő este négy embert ölt meg, további 23-at pedig megsebesített egy belvárosi zsinagóga közelében. Kiderült, hogy júliusban Szlovákiában próbált meg lőszert vásárolni egy AK-47-esbe, amit megtagadtak tőle. Erről az osztrák hatóságok is tudtak, mégsem vizsgálták ki az ügyet.

A bécsi terrorista 900 eurós segélyt és kedvezményes lakásbérlést is kapott

Az osztrák Kronen Zeitung azt írja, hogy a hétfő este történt bécsi terrortámadás 20 éves, albán származású merénylője, Kujtim Fejzulai 2020. februárjától kedvezményes lakásbérlethez juthatott a városban. Ez azoknak 30 év alatti fiataloknak járt, akiknek még nincsen saját lakásuk - írja a hvg.hu.

A merénylő korábban megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, viszont a török rendőrök elfogták. Ezért az osztrák bíróság 2019-ben 22 hónap börtönbüntetésre ítélte, decemberben azonban feltételesen szabadlábra helyezték.

(444.hu)