Beidézték a kurdbarát párt vezetőit Törökországban

A politikus nyomatékosította, hogy nem mennek el a kihallgatásra, mert tartják magukat korábbi döntésükhöz. Korábban párttársaira is utalva Demirtas úgy fogalmazott: őrizetbe vehetik ugyan őket, de maguktól nem tesznek eleget semmilyen idézésnek.

"A mentelmi jog eltörlése újabb lépés a diktatúrához vezető úton. Nem leszünk játékszerek. A harc még csak most kezdődött el" - tette hozzá.

Az Anadolu török állami hírügynökség értesülése szerint Demirtas ellen terrorista propaganda terjesztése és becsületsértés, míg Yüksekdag ellen köztisztviselők rágalmazása gyanújával folyik eljárás.

Az alkotmánymódosítás, amely mind az 550 parlamenti képviselő mentelmi jogát eltörölte, június 8-án lépett hatályba Törökországban. A változtatást a kormányzó AKP kezdeményezte, mert a párt alapítója, Recep Tayyip Erdogan jelenlegi államfő azzal vádolja a kurdbarát HDP politikusait, hogy kapcsolatban állnak a kisebbség autonómiájáért fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezettel, és ezért képviselőiknek felelniük kell.

A módosítás azonban nem csak a kurdbarát pártra érvényes. Jelenleg 152 képviselőnek van bűnügyi aktája. A bíróság által bűnösnek talált politikusok a képviselői mandátumukat is elveszítik, amint a törvényhozásban felolvassák az ítélőszék róluk szóló határozatát.

Az akták három nagy csoportra oszthatók: a terrorizmus támogatása, az államfő megsértése, valamint egyéb vádak, köztük bántalmazás, hamisítás, fenyegetés, adatvédelmi szabályok megsértése, bűnpártolás, gyűlöletbeszéd, a gyülekezési törvény megsértése, a választási törvény megsértése és rágalmazás.

Demirtassal egy időben - és már korábban is - a HDP több tagját beidézték, de egyikük sem tett eleget a kérésnek. A rendőrség eddig egyiküket sem vette őrizetbe.

A PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti.