Lukasenka kész a hatalom megosztására és az alkotmány módosítására

Lukasenka kész a hatalom megosztására és az alkotmány módosítására

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn közölte, hogy hajlandó megosztani a hatalmat és megváltoztatni az alkotmányt, de nem a tiltakozások nyomására.

A Belta állami hírügynökség jelentése szerint az elnök elmondta, hogy már zajlik az alaptörvény módosításával kapcsolatos munka, amelynek révén megváltozhat a hatalmi jogkörök elosztása.

Belarusz történetének legnagyobb tüntetése zajlott tegnap, 200 ezren vonultak utcára

Egyre nehezebb erőből lenyomni a belarusz tüntetéseket, a Reuters beszámolója szerint vasárnap az ország történetének eddigi legnagyobb demonstrációja zajlott, Minszkben 200 ezer ember gyűlt össze. A hangulat ünnepélyes volt, komolyabb rendőri jelenlét nélkül. A jelek szerint erősen elcsalt elnökválasztás óta minden nap tüntetéseket tartanak, a hatóságok az elején kőkeményen léptek fel, közel 7 ezer embert tartóztattak le, halálos áldozat is van.

Lukasenka ugyanakkor megerősítette, hogy az ellenzék és az országszerte tiltakozó tömegek követelése ellenére nem fogják megismételni az augusztus 9-én tartott elnökválasztást.

"Soha ne számítsanak arra, hogy nyomás hatására fogok bármit is megtenni. Nem lesznek új választások"

- szögezte le az országot 26 éve irányító egykori termelőszövetkezeti elnök.

(MTI)

A belarusz ellenzéki jelölt egy tisztességes választásig vezetné az országot

Szvetlana Tyihanovszkaja, a belarusz ellenzék elnökjelöltje Litvániából küldött Youtube-üzenetében jelentette ki, hogy kész vagyok ebben az időszakban magamra venni a felelősséget nemzeti vezetőként. A hivatalos adatok alapján Tyihanovszkaja a szavazatok 10,1 százalékát szerezte csupán, de az ellenzék szerint elcsalták a választást.