Belátta tévedését a kormány: nem lesz dohánytermék az e-cigaretta

Hangsúlyozta: az e-cigaretta nem a dohányzásra való rászokást, hanem épp a leszokást segíti elő. 
 
Szávay emlékeztetett: a Jobbik következetesen képviseli ezt az álláspontot és többször is jelezte, hogy hibás a kormányzat szemlélete. Úgy tűnik, nem volt eredménytelen a munka, a parlament ugyanis elfogadott egy olyan törvénymódosítást, melyben ezek a fenti elvek jelennek meg.
 
A törvény értelmében az e-cigaretta kikerült a dohánytermék-kategóriából, ezáltal lehetővé vált, hogy mostantól nemcsak dohányboltokban lesz kapható.
 
A Jobbik bízik benne, hogy az e-cigaretta-szaküzletek újranyitását hamarosan megfelelő kormányrendelet szabályozza majd.
 
A kormány az e-cigaretta utántöltő folyadékát milliliterenként 65 forintos jövedéki adóval terhelte volna, a Jobbiknak sikerült azonban elérni, hogy ezt 55 forintra csökkentsék. Az ellenzéki párt szerint szükséges az irreálisan magas regisztrációs díj mértékének csökkentése is.
 
A sajtótájékoztatón megszólalt Pifkó Krisztián, a Villanypára Egyesület alelnöke is. Elmondta: örömmel üdvözölnek minden olyan intézkedést, ami az e-cigaretta szabályozását élhetőbb, megfelelőbb irányba mozdítja el. Bár csökkent a dohányosok száma Magyarországon, még mindig magas az EU többi tagállamához képest, ezért kiemelten fontos az ártalomcsökkentő alternatívák népszerűsítése és támogatása. Ilyen az e-cigaretta is, mely 20-szor kevésbé ártalmas, mint a cigaretta és Európa-szerte 15 millió dohányosnak segített a leszokásban vagy az elszívott cigaretták mennyiségének csökkentésében.