Beleznay: „Ha valóban érdekli a nők problémája, akkor a felesleges videók gyártása helyett a nők valódi problémáival foglalkozzon!”

Beleznay: „Ha valóban érdekli a nők problémája, akkor a felesleges videók gyártása helyett a nők valódi problémáival foglalkozzon!”

Beleznay Zsuzsanna, a Jobbik Nő- és Családpolitikai Kabinetének vezetője közösségi média oldalán reagált Novák Katalin hétfői videójára, melyben – mint fogalmaz Beleznay – nem csak a nőket próbálja meg kevesebbnek beállítani a férfiaknál, hanem a férfiakat is kevesebbnek állítja be a nőknél.

A jobbikos politikus szerint Novák szeretne leszámolni a szélsőséges feminista sztereotípiákkal, de ez épp ellenkezőleg hat, hiszen maga termeli ki és propagálja azokat.

A családokért felelős miniszter videója hangsúlyozza, képileg is megjeleníti, hogy a nők bére elmarad a férfiakétól. Beleznay szerint ez azt sugallja, csak a nőknek adatott meg a szeretet, a törődés és a gondoskodás képessége, amely csak erősíti azt a téves sztereotípiát, miszerint egy igazi férfinak ne legyenek érzelmei, azt hagyja meg a nőknek, hiszen az "női feladat". Beleznay kitér arra is, a videó számos olyan "tipikusan női feladatkört" prezentál, amelyet „egy nyugati, szélsőséges feminista aktivista sem tudott volna szebben kifejezni.”

A jobbikos politikus megjegyzi, az egész videót végigkíséri egy letargikus, szomorú légkör, amely ahelyett, hogy az anyaság csodáit és a női lét gyönyörűségét emelné ki, lemondóan, szomorkásan, tényszerűen közli (1:25-től), hogy "hát bizony, rengeteg mindenről le kell mondani a házasság és a gyermek vállalásával".

Számomra ez a legmegdöbbentőbb! Mint anyuka és feleség, szeretném üzenni Novák Katalinnak és a videó készítőinek, hogy a nők számára ezek az élethelyzetek és állapotok nem a lemondásról és a beletörődésről szólnak, hanem épp ellenkezőleg. Mind a házasság, mind a gyermekvállalás olyan új dimenziókat nyitnak meg egy nő számára, hogy azt szavakkal kifejezni sem lehet. A legcsodálatosabb dolgok, amelyek 2020-ban összeegyeztethetőek a munkával és a karrierrel

– vélekedik Beleznay.

Kifejti továbbá, azt, hogy mi a siker és mikor sikeres egy nő, nem mondhatjuk meg, hiszen minden nő más, minden nőnek más az életútja, mások a céljai és mások a problémái, s példát lehet nekik mutatni, a döntés azonban az ő kezükben van.

Összességében, kérem tisztelettel a miniszter asszonyt, hogy ne folytassa a nemek közötti tipizálást és ne csússzon bele abba a hibába, amelybe olyan sokan az emancipációs politika színpadán. Ha valóban érdekli a nők problémája, akkor a felesleges videók gyártása helyett a nők valódi problémáival foglalkozzon! Mint például a gyermektartás kérdésének az újraszabályozása, annak érdekében, hogy egy válás esetén ne maradjon kiszolgáltatott helyzetben egy nő és a gyermeke! A válások magas száma miatt a prevencióra, a család összetartására is fordítson figyelmet! A családon belüli erőszak visszaszorítására és még sorolhatnám!

– összegezte Beleznay Zsuzsanna.