Nyílt levél Novák Katalinhoz: „Ne hunyjon szemet a kormány mulasztása felett!”

Nyílt levél Novák Katalinhoz: „Ne hunyjon szemet a kormány mulasztása felett!”

Beleznay Zsuzsanna, a Jobbik család- és nőpolitikáért felelős képviselője csütörtökön nyílt levélben fordult Novák Katalinhoz, melyben arra kéri őt – mint családügyi minisztert –,

ne hunyjon szemet a kormány mulasztása felett, s próbálja elérni, hogy legkésőbb a hónap végéig alkossanak átlátható szabályozást a szülészetben.

A jobbikus politikus felidézi, amikor Novák Katalin még család- és ifjúságügyért felelős államtitkár volt, egy rendezvényen arról beszélt, a jó szülésélmény egy életre meghatározó. Beleznay ebben teljes mértékben egyetért Novákkal, ezért kéri tehát az ő segítségét.

Mint fogalmaz, az édesanyák legboldogabb, ugyanakkor legintimebb, legbizonytalanabb és egyben legkiszolgáltatottabb napjai, amikor gyermekeiket világra hozzák. Az ezt megelőző 9 hónapos időszak teljesen más, mint életük többi szakasza. Beleznay kifejtette, szerencsés esetben ezen hónapok alatt minden rendben megy, azonban sokakat nyilvánítanak veszélyeztetett terhessé. Éppen ezért számukra kiemelten fontos egy bizalomra épülő kapcsolat kialakítása az őket ezen időszakon végigkísérő szakemberrel.

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a lehető legbiztonságosabb és legkomfortosabb körülmények között szülhessenek az anyukák, egész egyszerűen: hogy biztonságban érezzék magukat. Ezt segíti, a "fogadott" orvos és szülésznő rendszere. Az anya és az így kiválasztott orvos között egy olyan magas fokú bizalom jön létre, amely nem helyettesíthető mással

– hangsúlyozza a jobbikos politikus Novákhoz írt levelében.

A minisztert továbbá emlékezteti arra is, több tízezren írták alá a „Szabad szülészorvos- és szülésznőválasztást, tiszta körülményeket az egészségügyben! Javítsanak az új egészségügyi szabályokon!” című petíciót.

Mindezeken túl érdemes felidézni Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter január közepén tett kijelentését is, miszerint:

Jogos igénynek tartjuk, hogy minden hölgy annál szülhessen, aki kezelte. Keressük azt a megoldást, ami nem feszíti szét a jelenlegi megállapodás kereteit.

 

A megoldást január végére ígérték, mely azonban a mai napig nem sikerült.

Kérjük Önt, mint családügyi minisztert, hogy ne hunyjon szemet a kormány mulasztása felett! Miniszterként próbálja meg elérni, hogy legkésőbb a hónap végéig alkossanak átlátható szabályozást a szülészetben! Az anyukák, a családok és az áldott állapotban lévő hölgyek biztonságérzetének a védelme érdekében, adjuk vissza nekik azt a jogukat, hogy eldönthessék ki segítse világra babájukat! Meglátásom szerint minden anyának jogában áll eldöntenie azt, hogy ki segítse világra a gyermekét

– zárja szavait Beleznay Zsuzsanna.