Belharcok dúlnak a zuhanó MSZP-ben

Kiéleződött a feszültség Mesterházy Attila és Tóbiás József között. Meg nem erősített hírek szerint Szanyi Tibort kizárhatják a pártból.

A hvg.hu terjedelmes cikkben elemzi a párton belüli harcokat. Mint írják, Mesterházy és hívei összehangolt offenzívát indítottak, a volt elnök párton belüli támogatóinak meghívására járja az országot, és mindenhol kifogásolja, hogy a szocialisták képtelenek voltak profitálni a Fidesz népszerűségvesztéséből.

A portál forrásai ugyanakkor kizárták, hogy Mesterházy idén maga pályázna valamelyik vezetői posztra, inkább a pártvezetésből tavaly kikerült támogatóit akarja újra helyzetbe hozni. A hvg.hu rámutat: az ő szereplésük is megélénkült, Harangozó Tamás és Harangozó Gábor, Gúr, Heringes Anita, vagy Bangóné Borbély Ildikó is fórumokat szervez és a parlamentben is jóval aktívabbnak tűnnek.

A Tóbiást támogatók úgy vélik, nincs azzal baj, hogy Mesterházy aktivizálta magát, ám szerintük ezt nem a jelenlegi elnök ekézésével kéne megtennie, hiszen így a pártot gyengíti.

Vita van az MSZP Jókai utcai székházának eladása körül is, Mesterházyék szerint ugyanis hiba volt áron alul eladni. A vezetés viszont úgy látja, a feladatokat az országgyűlés irodaházából is el lehet végezni, az adósságok miatt pedig muszáj volt értékesíteni az ingatlant. Az eladósodás miatt épp Mesterházyra mutogatnak, aki négy év alatt sem tudta kirángatni a pártot az adósságcsapdából, Mesterházyék szerint viszont Gyurcsányék vették fel a hiteleket, a pénzügyeket ráadásul épp azok az idősebb szocik intézték, akik most Tóbiásnak adnak tanácsot.

Szanyi Tibort kizárják?

fotó: Béli Balázs

Hasonló törésvonal mentén alakult ki a szocialisták két EP-képviselőjének, Ujhelyi Istvánnak és Szanyi Tibornak a konfliktusa is. A két politikus az utóbbi időben egyre élesebben kritizálta egymást a nyilvánosság előtt. A napokban a nem túl ismert Nyugati Fény nevű blog írt arról, hogy információi szerint a Tóbiás Józsefhez tartozó körök kezdeményezik Szanyi Tibor pártból való kizárását az etikai bizottságnál.

A blog arra is rámutatott, hogy a hatalmi harcban Szanyi Tibor Mesterházy mellett áll, akinek hívei épp a volt elnök visszatérését készítik elő, Ujhelyi viszont Tóbiás Józsefet támogatja. A hvg.hu cikkéből egyébként kiderül az is, hogy Mesterházy nehezményezhette, hogy az Európai Szocialisták alelnöki posztját sem neki, hanem Ujhelyi Istvánnak szánják.

Az alfahir.hu megkérdezte a blog információiról az MSZP sajtóosztályát és Szanyi Tibort is, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.