Belső vizsgálatot sürget a NAV adatbázisából törölt Orbán-közeli milliárdosok ügyében a Jobbik

Belső vizsgálatot sürget a NAV adatbázisából törölt Orbán-közeli milliárdosok ügyében a Jobbik

Az ellenzéki párt felháborítónak tartja, hogy míg a NAV napi szinten vegzál magyar kis- és középvállalkozókat és egyszerű munkavállalókat, addig nem tűnik fel Mészáros vagy Tiborcz elképesztő vagyonosodása. Ezért szerintük az adóhatóságnak vagyonosodási vizsgálatot is kell végeznie.

A Jobbik-Konzervatívok felszólítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy fejezze be a mellébeszélést, és indítson belső vizsgálatot annak kapcsán, hogy a magántőkealapok tényleges tulajdonosi adatbázisából több tucat befektető nevét törölték. Méghozzá nem sokkal azután, hogy az adatbázis segítségével a tényfeltáró cikkek Orbán-közeli milliárdosok sorát tudták beazonosítani a hatalmas vagyonokat rejtő magántőkealapok mögött – írta keddi közleményében az ellenzéki párt, egyben kijelentve:

Valakinek az utasítására e cikkek és a Jobbik-Konzervatívok videójának megjelenése után tűnt el az adatbázisból például Szíjj László, Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt vagy Jászai Gellért neve.

A Jobbik úgy látja, mindez azért nagyon súlyos, mert a sajtóban megjelent dokumentumok szerint a magántőkealapokban már legalább 2000 milliárd forint gyűlt össze, amelyből több mint 540 milliárd közpénzekből ered, azaz a magyar adófizetők pénzéből került oda. A magántőkealapnál ráadásul az offshore-hoz hasonlóan kiemelkedően kedvezőek az adózási feltételek: a befektetőknek egészen addig semmi adót nem kell fizetniük, amíg nincs kimutatható nyereségük – tették hozzá.

Erősen gyanús tehát, hogy a magántőkealapok a közpénz magánvagyonná alakítására szolgálnak, ez a magánvagyon pedig az Orbán-közeli milliárdosoknál halmozódik fel

– fogalmazta meg erős sejtését a konzervatív párt, leszögezve:

"Felháborító, hogy míg a NAV napi szinten vegzál magyar kis- és középvállalkozókat, illetve egyszerű munkavállalókat, addig nem tűnik fel neki, hogy Mészáros Lőrinc néhány év alatt egy senkiből lett az ország leggazdagabb embere, vagy a miniszterelnök veje, Tiborcz István az elmúlt pár évben megsokszorozta a vagyonát, és szintén a száz leggazdagabb magyar egyike lett."

"Ráadásul az elmúlt hetekben épp róla az is kiderült, hogy mesés vagyoni gyarapodása mögött bizonyíthatóan közpénzmilliárdok is vannak."

"Mindezek miatt a Jobbik-Konzervatívok felszólítja a NAV illetékeseit, hogy

1. haladéktalanul indítsanak belső vizsgálatot annak kiderítésére, hogy ki adott utasítást egyes magántőkealap-tulajdonosok nevének törlésére az adóhivatal által kezelt adatbázisból,

2. haladéktalanul indítsanak vagyonosodási vizsgálatot Tiborcz István, Mészáros Lőrinc, Szíjj László és többi magántőkealap mögött bujkáló Orbán-közeli milliárdos ellen, a tisztességes magyar adófizetők érdekeinek védelmében!"

– szorgalmazza a korrupcióellenes párt.

Mint fogalmaztak: "bár az Orbán-kormány gyakorlatilag ellehetetlenítette a vagyonvizsgálatok indításának lehetőségét, bízunk benne, hogy a NAV illetékeseiben maradt még annyi tisztesség, hogy hivatalból megteszik ezt. Ha a vizsgálatokat különböző kifogásokat keresve nem indítja meg a NAV, az a bizonyítéka lesz annak, hogy az adóhivatal vezetői közpénzmilliárdok eltüntetéséhez asszisztálnak".

A Jobbik-Konzervatívok ebben az esetben meg fogja vizsgálni a büntetőfeljelentés, illetve a nemzetközi fórumokhoz fordulás lehetőségét

– ígérik közleményükben.

(Címlapkép: Orbán Viktor és Semjén Zsolt - Béli Balázs/Alfahír)