Betett Svájcnak az erős frank

A svájci kormány szerint a vártnál lassabban nő idén az ország gazdasága az erős frank miatt.

A frankdrágulást az okozta, hogy az ország jegybankja megszüntette a fizetőeszköz árfolyamküszöbét az euróval szemben, ami különösen kedvezőtlen az exportálóknak. A jegybank csütörtök délelőtt tartja első kamatdöntő ülését azóta, hogy eltörölte a frank árfolyamküszöbét.

A svájci vámhatóság csütörtökön közölte, hogy az ország külkereskedelmi többlete 2,473 milliárd frankra esett februárban a januári 3,409 milliárd frankról, a kivitel csaknem 4 százalékkal mérséklődött.      A svájci kormány gazdasági államtitkársága (SECO) csütörtökön a hazai össztermék (GDP) idei növekedésére vonatkozó előrejelzését 0,9 százalékra rontotta a decemberben várt 2,1 százalékról. A jövő évre vonatkozó várakozását pedig 2,4 százalékról 1,8 százalékra módosította.

A svájci kormány gazdasági államtitkársága azzal számol továbbá, hogy a fogyasztói árak idén átlagosan 1 százalékkal csökkennek, jövőre viszont már 0,3 százalékkal nőnek. A SECO a munkanélküliség növekedésével számol. Decemberben 3 százalékos rátát várt az idei évre, ezt most 3,3 százalékra változtatta. Jövőre várhatóan 3,4 százalékos munkanélküliség lesz Svájcban.