Betiltották a halászatot, aztán Orbán felháborodott, hogy nem lehet balatoni halat enni

 
 
A halászatot 2013-ban tiltotta be a Balatonon Fazekas Sándor miniszter. Azóta a tókörnyéki éttermek és halsütők nem tudnak balatoni halat kínálni, mert azokat csak horgász foghatja ki a Balatonból, de el nem adhatja.
 
Lázár János a csütörtöki kormányinfón elárulta: a kormányfő sürgős megoldási javaslatot kért Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, aki viszont azt mondta, a probléma megoldott - azt  nem tudni, mire gondolt.
 
Fürtös Gábor akkor mondott le a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. éléről, mikor Fazekas miniszter betiltotta a halászatot. A szakember a sonline.hu-nak nyilatkozva elmondta: már a tiltás idején jelezték, hogy a gasztronómiában fontos szerepet tölt be a természetes vizekből származó hal, és ezt a tógazdaság nem képes pótolni. A megoldás szerint az ökológiai célú szelektív halászat lenne a megoldás, ami a horgászoknak is jól jön.
 
"Csak emlékeztetőül, a balatoni horgászfogás 2012-ben 516 tonna volt, 2013-ra 628 tonnára emelkedett, miközben volt halászat... A halászat eredménye mindkét évben 250 tonna alatt volt, ebből alig tíz tonnát tettek ki a horgászok kedvelt halai"
 
- mondta.
 
Füstös szerint a megoldás az lenne, ha jövő évtől szabályozottan visszaállítanák a halászatot, a tájidegen halak mellett pedig az őshonosakat is értékesítenék.
 
A kormánypárti politikusok és szakemberek azonban másként látják a dolgot. 2014-ben Bitay Márton Örs, a földművelésügyi tárca államtitkára azt mondta, csak hozzáállás kérdése, mit nevezünk balatoni halnak, másodlagos, hogy az a Balatonból kerül-e ki, vagy a halgazdálkodási zrt. termeli meg a tórendszereiben.
 
Fazekas Sándor azt mondta, a horgászok jobb fogásról számoltak be, mióta nincs halászat, Szári Zsolt, a a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint pedig a jelen és a jövő az, hogy a balatoni hal egyedüli hasznosítója a horgász legyen, hiszen ők fizetik be a halgazdálkodás költségeinek 80-85%-át.
 
A teljes cikk itt olvasható.