Beválik a jóslat? Növekszik a halálos szén-monoxid-mérgezéses esetek száma

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke az Alfahírnek korábban többek között arról beszélt, a kéményseprő szolgáltatás ingyenessé tételével ritkították is az ellenőrzések alkalmait, és ezzel egy aggasztó folyamat vette kezdetét. Figyelmeztetett, ha van olyan év, amikor kimarad a kémények, a gázkazánok, fűtési berendezések ellenőrzése, az tovább fokozza a kockázatokat, márpedig a kormányzat döntése értelmében elég két évente egyszer beengedni a kéményseprőket.

"Ha van pénzed élhetsz, ha nincs pénzed, dögölj meg!"

Szinte az egész országot megrázta a szadai tragédia: az elmúlt hetekben két 9 éves kislány halt meg szén-monoxid-mérgezésben. Különösen megrázóvá teszi a gyermekek halálát, hogy a családi ház kéménye eddig tisztázatlan körülmények között nem volt bejelentve a hatóságoknak, így azt a kéményseprők nem is ellenőrizhették - sóhajtott fel Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke.

Ha pedig hozzávesszük, hogy a legújabb tervek szerint a szolgáltatást végezhetik közmunkások is, sajnos valószínűsíthető, jövőre ez az így is magas szám még tovább emelkedhet.