Meglepődött? Az Amnesty International nem küldené haza a migránsokat

Ez EU-nak nem szabad visszaküldenie a menedékkérőket Törökországba.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének pénteken Londonban kiadott állásfoglalása szerint a török menedékjogi rendszernek olyan mértékű hiányosságai vannak, amelyek miatt törvénysértő lenne a márciusban kötött EU-török megállapodás alapján menedékkérőket visszaküldeni az EU területéről.

A török menedékjog-elbírálási rendszer alig tud megbirkózni a több mint hárommillió menedékkérővel és menekülttel, és ennek következtében a menedékkérők akár éveket is várhatnak folyamodványuk feldolgozására. A várakozás ideje alatt csekély, vagy semmilyen támogatást nem kapnak lakhatásukhoz és létfenntartásukhoz, és emiatt gyermekeknek is rendszeresen dolgozniuk kell, hogy családjuk megélhessen - áll az Amnesty International pénteki londoni felhívásában.

Az emberi jogi szervezet szerint a Szíriából és máshonnan Törökországba érkező menekültek óriási többsége kormányzati segítség nélkül kényszerül valamilyen lakhatási lehetőség felkutatására. Jóllehet a török hatóságok a déli határtartományokban kialakított táborokban 264 ezernél több szíriai menekült elszállásolásáról gondoskodnak, de reálisan számolva képtelenek megoldani a szíriai menekültek fennmaradó 90 százalékának, 2,48 millió embernek a lakhatását.

A más országokból érkezett 400 ezer menedékkérő és menekült közül mindössze százan - 0,025 százaléknyian - kaptak szociális lakhatási lehetőséget, vagyis hozzávetőleg hárommillió menedékkérőnek és menekültnek úgy kell megoldania lakhatását, ahogy tudja - áll az Amnesty International pénteki állásfoglalásában.

Az emberi jogi szervezet szerint Törökország nagyvonalúan befogadja a menekülteket, de az EU-nak tett ígéretei egyszerűen nem felelnek meg a tényleges helyzetnek, továbbá bírálták az európai kerítéseket és egyéb határbiztonsági intézkedéseket.