A kormány szerint jelenleg tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet van Magyarországon

A kormány szerint jelenleg tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet van Magyarországon

Magyarország és a magyar emberek biztonsága érdekében a kormány meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, külön tekintettel a Törökország felől elindult migránsáradatra, annak biztonsági és járványügyi kockázatára - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtök este az MTI-vel.

Hány ember kell tömeges válsághelyzethez?

A police.hu szerint tegnap "Magyarország területén a rendőrök és a katonák 87 jogellenesen tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron, 10 főt megakadályoztak az ország területére történő belépésben a magyar-szerb határon".

Közleményük szerint az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható lesz a Magyar Közlönyben.

"Komoly és veszélyes a mostani migrációs helyzet Magyarországra nézve is" - emelték ki, hozzátéve: Törökország felől tömegek indultak el Európa belseje felé. A balkáni migrációs útvonalon akár több százezres migránsáradat állhat össze és a magyar határnál a 2015-ös röszkei zavargásnál is súlyosabb helyzet állhat elő - írták.

Putyin és Erdogan tűzszünetet kötött, segítenének a menekülteknek hazatérni Szíriába

Mielőtt belevágnánk a közepébe, tisztázzuk, hogy miért lényeges ez a megállapodás. Recep Tayyip Erdogan hivatalosan azért nyitotta meg a török határt Európa irányába a menekültek előtt, mert elege lett a szíriai helyzetből és annak következményeiből. Az északnyugat-szíriai Idlib tartományban több mint ötven török katona vesztette életét az utóbbi időszakban a kormányerők támadásaiban.

A kormány ezért folyamatosan figyelemmel követi a helyzetet és megerősíti a határvédelmet, és ehhez a válsághelyzet meghosszabbítására is szükség van. Ez az intézkedés speciális jogosítványokat ad az állami, rendvédelmi szervek kezébe. "Így garantálható, hogy továbbra is a lehető leghatékonyabban tudjunk fellépni az illegális bevándorlókkal szemben a határnál és akár Magyarország teljes területén" - fogalmazott közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A migrációs válsághelyzetet 2016 márciusában hirdette ki a kormány. Azóta folyamatosan fenntartották az intézkedést.