A Fidesz nem akarja megszavazni a visszatoloncolások és befogadó állomások elutasítását a XVII. kerületben

Éles pengeváltásra, üzengetésre került sor a Facebookon a XVII. kerület fideszes polgármestere, Riz Levente és Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő között. Az ügy előzménye, hogy január 28-án a XVII. kerület képviselő-testületének többsége elfogadta a Fidesz javaslatát a kötelező bevándorlási kvóták elutasításáról, de a jobbikos kiegészítést a visszatoloncolások és az idegenrendészeti objektumok létesítésének elutasításáról azonban nem. A Jobbik a március 17-i XVII. kerületi testületi ülésre újra benyújtotta a javaslatát, ezt megelőzően pedig egy sajtótájékoztató keretében Szilágyi György kijelentette:

„Arra utaló jelek vannak, hogy a XVII. kerületben minden valószínűség szerint egy migrációs befogadó állomást kívánnak létrehozni az Európából visszatoloncolt migránsok részére.”

Riz Levente polgármester a március 17-i testületi ülésen „hazugsággal és rémhírterjesztéssel” vádolta meg a Jobbikot, azt hangoztatva, hogy amíg ő polgármester, addig nem lesznek migránsok a XVII. kerületben. Ennek ellenére levetette a napirendről a Jobbik előterjesztését, amely pont a visszatoloncolások és az idegenrendészeti objektumok létesítésének elutasításáról szólt. Így a XVII. kerületben ismételten kibújt a szavazás alól a Fidesz-KDNP, miközben több fideszes vezetésű önkormányzatban a kormánypártiak egyhangúlag támogatták a Jobbik ugyanezen törekvését. A nemzeti radikális párt közleményben reagált az előterjesztés levételére.

„A XVII. kerületi önkormányzat csütörtöki ülésén a Fidesz–KDNP képviselőinek szavazataival levették a napirendről a Jobbik ismételten benyújtott javaslatát, hogy a képviselő-testület utasítsa el egy migrációs befogadó állomás létesítését a kerületben és ezzel együtt a migránsok visszatoloncolását Magyarországra a többi európai uniós országból. Nem szavaztak róla, ezzel meghagyva a lehetőséget egy befogadó állomás építésének. A radikális ellenzéki politikusok szerint Rákosmente polgárainak nem szavakban vállalt garanciákra, hanem tettekre van szüksége”

- írta a Jobbik csütörtöki közleményében.

A képviselő-testületi ülésről letiltott vita a Facebookon folytatódott tovább. Riz Levente polgármester „abszurd hazugságnak” nevezte a jobbikos aggályokat, de azt továbbra sem indokolta meg, hogy akkor miért nem utasította el ő és a pártja egy írásos állásfoglalásban a visszatoloncolásokat és az idegenrendészeti objektumok létesítését úgy, ahogy más önkormányzatok is tették.

A Jobbik abszurd hazugságokat kezdett terjeszteni arról, hogy menekülttábor létesülhet Rákosmentén. A dolognak semmi valóságalapja nincsen, soha nem merült fel ilyen szándék, végtelenül tisztességtelen az itt élő embereket ezzel riogatni.

Szeretnék mindenkit megnyugtatni: amíg én vagyok a polgármester, nem lesz Rákosmentén menekülttábor és nem fogadunk be migránsokat.

Sőt, ufókat sem. Atomerőművet és nemzetközi űrvárost sem tervezünk. Legfeljebb egy gumiszobát hibbant rémhírterjesztők számára.

- írta a Facebook-oldalán Riz Levente.

A Facebookon válaszolt neki Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő, aki szerint ha a valaki nem akar migráns központot, akkor miért nem szavaz meg egy olyan határozatot, amely ezt elviekben elutasítaná.

 

Ma Riz Levente, a XVII. kerület polgármestere többször hazugnak nevezett és gumiszobába akart dugni.Én nem megyek le...

Közzétette: Szilágyi György – 2016. március 17.

Ma Riz Levente, a XVII. kerület polgármestere többször hazugnak nevezett és gumiszobába akart dugni. Én nem megyek le erre a szintre, ez maradjon meg neki meg a tanítványának, aki a kopaszokat irányította az NVI-nél.

Bár én nem tartom butának a polgármestert, de most valahogy nem akarja megérteni a lényeget, ezért megpróbálom neki elmagyarázni.

1.) Egy önkormányzati határozat kötelezi a polgármestert és a képviselő - testületet, hogy a határozatban foglaltak szerint cselekedjen.

2.) Ha nem akar valaki migráns központot és ott nem akar Európából visszatoloncolt migránsokat látni, akkor nyugodtan elfogadhat, megszavazhat egy olyan határozatot, ami az akaratát erősíti, mert nem probléma, hogy a határozat kötelezi arra, amit állítólag szabad akaratából is akar.

3.) Ha valaki becsapja az embereket és tudja, hogy csak szavakban van a migránsközpont ellen, de a tettei akár az ellenkezője is lehet a szavainak, ha utasítást kap a központból, akkor nem szavazza meg a határozatot, mert az kötelezné valamire.

Ennyire egyszerű, hogy még egy magamfajta "gumiszobába való bolond" is le tudja írni.

- írta Szilágyi György a Facebook-oldalán.

[fb_pages_codes:immigration]