Nem képes finanszírozni a főváros a biodóm őrzését és a Pannon Park építését

Nem képes finanszírozni a főváros a biodóm őrzését és a Pannon Park építését

A beruházás 2023-ban a mostaninál jóval nagyobb összeget, 1,5-2 milliárdot is elvihet.

Valódi dilemma, hogy mi legyen a biodómmal. Gyorsan eljöhet az a pillanat, amikor a városvezetésnek döntenie kell: az idősotthonait, szociális intézményeit fűti vagy egy üres, hasznavehetetlen építményre költ

- fogalmazott a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

A hasznavehetetlen építmény a Tarlós érában megépített, de be nem fejezett biodóm. Az egykori Vidámpark terültén álló félkész futurisztikus építmény fenntartása csak tavaly 625 millió forintot vitt el a fővárosi költségvetésből

Idén ez már közelíti az egymilliárdot, jövőre pedig az energiaárak függvényében 1,5-2 milliárdba is kerülhet

- tette hozzá Kiss Ambrus.

A városvezető emlékeztetett:

a főváros már tavasszal jelezte, hogy átadná a projektet a telekkel együtt az államnak azért, hogy az minél előbb látogatható legyen a nagyközönség számára. A fővárosnak ugyanis könnyen belátható módon nincs pénze a befejezésre, amelynek költségét alaphangon 15-20 milliárdra becsülték.

Arra a kérdésre, miszerint elképzelhető-e, hogy kormányválasz híján a főváros egyszerűen felhagy az építmény őrzésével és fűtésével, azt válaszolta, hogy jövő évben ez is megtörténhet, minden megoldást az asztalra kell tenni.

Karácsony Gergely főpolgármester már korábban kijelentette, hogy bizonyosan félbemarad a Fővárosi Állatkertben álló biodóm építése, ha a kormány nem vállalja az építkezés befejezését. A kormányzati elvonások miatt a főváros egyedül nem tudja, és nem is akarja megoldani a biodóm helyzetét.

A főváros ajánlatára azonban se az előző, se az új Orbán-kormány nem válaszolt.

https://nepszava.hu/3167350_biodom-pannon-park-fenntartas-budapest