Biszex szerető, trágár mackó, kis iráni valóság – ezek a heti filmpremierek

A szerelemsziget című, csütörtökön debütáló filmben főhőseink a bosnyák macsó, Grebo (Ermin Bravo) és állapotos felesége, a francia Liliane (Ariane Labed). A pár a horvát tengernél vakációzik, de idilli üdülésük hamarosan bonyodalmakkal színesedik, amikor egy este találkoznak a csábító Florával (Ada Condeescu). Ez mondjuk eléggé meglepő: azt gondolhattuk volna, az egész filmben a homokos parton szeretkeznek és vízzel fröcskölik egymás egyre barnább bőrét, de nem. Bonyodalmak. Tehát ez a nappal búvároktató, esténként pedig előadóművész lány azonnal elcsavarja Grebo fejét. De! A férj mit sem sejt arról, hogy feleségének is közös múltja van a vonzó nővel. A szerelem szigetén a sokáig rejtegetett titkok előbb-utóbb felszínre kerülnek. Már csak a trailer utolsó jelenetét nem értjük: mit keres ott a férj egy másik fickóval…? Ugye nem…

 
Seth MacFarlane folytatja minden idők legnagyobb bevételt hozó korhatáros vígjátékát: a Ted 2 is csütörtökön debütál a hazai mozikban. Mint a trailerből kiderül, a plüssmackó megnősül, a rázós szakasz viszont csak ezután kezdődik. Felmerül ugyanis a kérdés, Ted tulajdonképpen valós személy-e. És persze innentől feltartóztathatatlanul jönnek az újabb és újabb problémák, főleg ugyebár a jogok tekintetében - hiszen nehogy már egy plüssmackó ne házasodhasson, vagy ne vállalhasson gyereket, mint a többi… nos, entitás. Az előzetes alapján a poénok közepesek, javarészt övön aluliak és elcsépeltek. Mit is vártunk…?

 
Ezek után a Taxi Teherán című film tűnik a legígéretesebbnek az eheti premierek közül – bár ízlések és pofonok. A szinopszis szerint egy sárga taxi jár fel-alá Teherán forgalmas utcáin. Utasai közt van emberi jogi ügyvéd, kalózkiadású lemezekkel seftelő férfi, iskolás kislány, nyugdíjas asszony. Egy közös bennük: mindannyian őszintén megnyílnak, beszélgetőtársuk, a taxisofőr pedig nem más, mint maga a rendező: az egykor politikai okokból házi őrizetre ítélt Jafar Panahi. Az iráni valóságot bemutató film az idei Berlinalén megkapta az Arany medvét.