Nem született megegyezés, öt bizottságnak lehet ellenzéki elnöke az új Országgyűlésben

Nem született megegyezés, öt bizottságnak lehet ellenzéki elnöke az új Országgyűlésben

A kétharmad-egyharmados parlamenti arányokra tettek javaslatot a kormánypártok a parlament megalakulását előkészítő tárgyalásokon az ellenzéknek, az alelnöki, bizottsági elnöki és bizottsági helyekről az ellenzéki pártoknak maguk között kell megegyezniük a listás eredmények alapján - ez derült ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetőjének tájékoztatójából, amelyet az egyeztetés után tartott.

Továbbra is hat alelnöke lesz az Országgyűlésnek, ebből kettőt tölthetne be a két ellenzéki lista egy-egy tagja, illetve az előző ciklushoz hasonlóan tizenöt bizottságot alakítanának - számolt be a tervekről Kocsis.

A tizenöt bizottságból tízet vezet majd kormánypárti elnök, tehát öt bizottságnak lehet ellenzéki elnöke, emellett a bizottsági alelnökök aránya is változatlan marad: húszat tölthet be ellenzéki, míg negyvenet kormánypárti politikus. Emellett az ellenzék hét parlamenti jegyzői helyet is kap.

Az öt ellenzéki vezetésű bizottság a nemzetbiztonsági, a fenntartható fejlődés, a költségvetési, a népjóléti és a vállalkozásfejlesztési bizottság lehet. 

Kocsis azt is kijelentette, hogy aki nem vesz részt az Országgyűlés alakuló ülésén, az nemcsak képviselő nem lesz, de nem is választható meg egy tisztségre. Az ellenzéki pártokat pedig arra figyelmeztette, hogy a viszonosság elve alapján, amely parlamenti frakciók nem szavazzák meg a fideszes jelölteket, azoknak a jelöltjeit a kormánypárt sem szavazza meg.

(Blikk)