Blatter elbukja a FIFA-elnökséget?

Jelentős nyugtalanság tapasztalható a futballvilágban a FIFA-vezetők letartóztatása miatt, egyesek szerint Joseph Blatter elnököt nem választják újra a kongresszuson.

A svájci városban szerdán hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le amerikai kérésre, korrupció gyanújával. Köztük van két alelnök, Jeffrey Webb, az észak- és közép-amerikai országok szövetségeit tömörítő CONCACAF kajmán-szigeteki vezetője és az uruguayi Eugenio Figueredo. Rajtuk kívül a FIFA etikai bizottsága ideiglenesen felfüggesztette a brazil José Maria Marint, a Costa Rica-i Eduardo Lit, a nicaraguai Julio Rocha Ochát, a korábbi alelnököt, a trinidadi Jack Warnert, a brit Costas Takkast, a venezuelai Rafael Esquivelt, a paraguayi Nicolás Leozt, az amerikai Chuck Blazert és a trinidadi Daryll Warnert – Jack Warner fiát – is.

Akár 20 év börtön

Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval. Loretta Lynch, az amerikai igazságügyi tárcát irányító főügyész szerint az érintettek akár 20 éves börtönbüntetést is kaphatnak.
 
A New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.
 
Blatter az ötödik ciklusára készül, egyedüli kihívója Ali bin al-Husszein jordán herceg. A választásra a tervek szerint pénteken kerül sor Zürichben.

Készülődnek a kontinentális szövetségek

A különböző kontinentális szövetségekben csütörtökön lázas munka folyik, a konföderációk a történtek fényében próbálják kialakítani álláspontjukat péntekre. Az európai szövetség (UEFA) szerdán arra szólított fel, hogy halasszák el a kongresszust, és a választást csak fél év múlva tartsák meg. Az UEFA - amelynek 53 tagországi képviselője a tervek szerint csütörtökön kora délután egyeztet – a bojkottól sem riadna vissza, ezzel együtt közölte: al-Husszeint támogatja. A FIFA szabályai szerint ugyanakkor az európai tagok nélkül is lebonyolítható lenne a közgyűlés.
 
Blatter a korábbi tervek szerint csütörtökön több helyen is megjelent volna, ezeket a programjait azonban lemondta. Szerdán sem jelent meg a nyilvánosság előtt, csak egy közleményben üdvözölte az amerikai és svájci hatóságok nyomozását, egyúttal hangsúlyozta, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal. A választás esetleges elhalasztásáról azonban nem nyilatkozott.

A szponzorok is átértékelnek

A FIFA szponzorai is reagáltak az eseményekre, a Visa, a világ legnagyobb bankkártya-szolgáltatója például „gyors és azonnali” intézkedéseket sürget, máskülönben „átértékeli” támogatási stratégiáját. A dél-koreai autógyártó, a Hyundai is közleményben tudatta, hogy „pontosan követi a kialakult helyzetet”.
 
A The New York Times csütörtökön azt írta: „A FIFA mindig is azt akarta, hogy Amerikát jobban érdekelje a futball. Nos, most ezt elérték”.