Blinken: A Hamász nem irányíthatja tovább, Izrael pedig nem szállhatja meg újra Gázát

Blinken: A Hamász nem irányíthatja tovább, Izrael pedig nem szállhatja meg újra Gázát

Az amerikai külügyminiszter szerint valószínűleg szükség lesz átmeneti időszakra a konfliktus lezárását követően a palesztin területen.

Izrael nem veheti át az irányítást a Gázai övezet fölött, de valószínűleg szükség lesz átmeneti időszakra a konfliktus lezárását követően a palesztin területen - jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán a G7-országok tárcavezetőinek tokiói találkozóján az MTI tudósítása szerint.

"A Hamász Gáza fölötti irányítása nem folytatható. Ezzel csak megismétlődnének az október 7-i események. De az is egyértelműen látszik, hogy Izrael nem szállhatja meg újra a Gázai övezetet"

- mondta Blinken, kiemelve, hogy meglátása szerint az izraeli vezetésnek nem is áll szándékában ismét megszállni a palesztin területet.

"Amit az izraeli vezetőktől hallottam, Izraelnek nincs szándékában Gáza megszállása" - jelentette ki Blinken, hozzátéve, hogy a Gázai övezetet nem szabad a terrorizmus vagy más erőszakos támadás platformjaként használni.

Az amerikai külügyminiszter arra is kitért, hogy az Egyesült Államok szerint a konfliktust követően az Egyesült Államok sem az övezet újbóli megszállását, sem blokádját, sem területének csökkentését nem fogadná el.

Mindazonáltal Blinken másokkal ellentétben nem követelt azonnali tűzszünetet, és azt mondta, hogy akik ezt követelik, azok kötelesek megmagyarázni, milyen sorsot szánnak a Hamász által elhurcolt túszoknak, és mit kezdenének azzal, hogy a terrorszervezet megfogadta, hogy megismétli az október 7-i támadást.

Ismert, a Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én indítottak meglepetésszerű, többfrontos támadást Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és legalább 240 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium pedig arról tájékoztatott, hogy a Gáza ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a tízezret.

(Címlapkép: Mahmúd Abbász palesztin elnök (j) Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja a ciszjordániai Rámalláhban 2023. november 5-én, az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres konfliktusa alatt. MTI/AP/Reuters pool/Jonathan Ernst)