Blinken Kijevben: "Jó előrelépéseket láttunk az ellenoffenzíva során"

Blinken Kijevben: "Jó előrelépéseket láttunk az ellenoffenzíva során"

Az amerikai külügyminiszter látogatásán elárulta, hogyan kívánják megelőzni, hogy Oroszország később újabb háborút indítson.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az orosz hadsereg elleni ukrán ellenoffenzíva sikereit méltatta szerdán Kijevben tett látogatása során - adta hírül az MTI.

"Jó előrelépéseket láttunk az ellenoffenzíva során"

- jelentette ki Blinken ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kuleba külügyminiszterrel tartott megbeszélésén.

Az amerikai külügy vezetője azt mondta, utazásának célja biztosítani azt, hogy Kijev minden szükséges eszközzel rendelkezzen a folyó műveleteihez, hosszú távon pedig a cél Ukrajna elrettentési és védelmi képességeinek erősítése. Elmondása szerint

ezzel akarják elejét venni annak, hogy Oroszország később újabb háborút indítson.

Kuleba a kijevi vezetés fő szövetségesének számító Egyesült Államokkal fenntartott jó kapcsolatot méltatta. A két miniszter közösen rótta le tiszteletét az elesett ukrán katonák emléke előtt a Kijev határában lévő egyik katonatemetőben.

Amerikai értesülések szerint Blinken Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozik, és bejelent egy újabb, több mint egymilliárd dollár értékű amerikai segélycsomagot.

Az amerikai külügyminiszter Mette Frederiksen dán kormányfővel is találkozott Kijevben. Blinken köszönetet mondott Frederiksennek, amiért Dánia felajánlott F-16-os harci repülőgépeket Ukrajnának, és vezeti az ukrán pilóták átképzését segítő államok csoportját - közölte az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője.

Ahogy arról beszámoltunk, Blinken váratlanul érkezett ma Kijevbe mindössze pár órával azután, hogy Oroszország újabb légicsapást mért az ukrán fővárosra és más területekre.

(Címlapkép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (b) fogadja amerikai hivatali partnerét, Antony Blinkent Kijevben 2023. szeptember 6-án. MTI/AP/Pool/AFP/Brendan Smialowski)