Boldog-ügy: A pályázatokon nyertes cégek mögött álló fideszes polgármesterek még azt is letagadnák, hogy ismerték Boldog Istvánt

Boldog-ügy: A pályázatokon nyertes cégek mögött álló fideszes polgármesterek még azt is letagadnák, hogy ismerték Boldog Istvánt

Nem csináltunk semmi törvénytelent 

- mondta a Népszavának Jankó Szabolcs, Zákány polgármestere, aki annyit elárult, hogy más képviselőkhöz hasonlóan Boldog Istvánt is ismeri, de azt mondta, nem voltak szoros kapcsolatban.

Azonban ennek ellentmond a Boldog István, Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. választókerületének fideszes képviselője ellen zajló büntetőeljárás koronatanúja. A szintén fideszes Nagy Szilárd, azt állítja, Jankó Szabolcs volt Boldog tanácsadója ezekben az ügyekben ami azt eredményezte, hogy a kormánypárti településvezetőkhöz köthető cégek szárnyalása egyértelműen a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) megbízásaival állhatnak összefüggésben. 

A vádalkut kötő Nagy Szilárd kengyeli polgármester szerint az érintett településeknek a TOP  pályázatainál nemcsak a kivitelezők kiválasztását befolyásolta a Boldog Istvánhoz köthető kör, de a tendereken belüli feladatokat is irányítottan osztották el. Így kerülhettek a marketing és kommunikációs megbízások legfőbb kedvezményezettjei a zákányi polgármester érdekeltségébe tartozó cégekhez.

A napilap felidézte, hogy a TOP pályázatokat sokszor olyan cégek nyerték el, amelyek több száz kilométerrel arrébb, egy kis somogyi faluban működnek. A vállalkozások a Dráva mellett fekvő Zákány fideszes polgármesterének, illetve feleségének tulajdonában vannak.

A BolPlan Kft.-t Jankó Szabolcs, a Fidesz országos választmányának somogyi küldötte, illetve a párt falusi tagozatának tagja – ennek elnöke egyébként Boldog István - 2017 decemberében alapította. A tanácsadásra és kommunikációs feladatokra létrehozott cég már az első évben szép eredményeket tudott felmutatni, 2018-ban már 15,4 millió forintos bevételt könyvelhetett el. Jankó feleségével egy másik vállalkozást is gründolt, amelyben 2016-tól már csak neje volt jelen, a The Phoenix Day Marketing Kft.-t. Ez a 2016-os 26,1 milliós bevételét egy évre rá már közel megduplázta, 2018-ra pedig 65,4 millióra tornázta fel.

Az ügyészség végezte a dolgát, több embernek is vádalkut ajánlott, hogy engem bemocskoljon

- mondta az ellen zajló büntetőper kapcsán Boldog István és úgy véli, a koronatanú egy bűnöző, akit szerinte a jobbikos-baloldali média lejáratásra használ fel.

A tény ugyanakkor az, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Boldog István és nyolc társa ellen a Fővárosi Törvényszéken.

Az Alfahír már 2018-ban beszámolt arról, hogy Boldog István hűségesküt követelt a cserkeszőlői Aqua-Spa Hotelben ahová a térség településvezetőit hívta össze. A rendezvény témája a "következő 4 év fejlesztési programjának megalkotása a választókerületben". Ám ez csak a második napirendi pont.  Az első egy támogató nyilatkozat aláírása volt, amelyben a polgármesterek a választóknak azt ajánlják, az országgyűlési választáson arra szólítsanak fel mindenkit, hogy szavazzanak Boldogra. Ez lehetett a kezdet, a jelenlegi helyzet viszont már egészen más, hiszen a Fidesz is kihátrált Boldog István mögül, a legfőbb ügyész indítványára pedig az Országgyűlés felfüggesztette mentelmi jogát. Ezt követően az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Boldog Istvánt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.

A vádirat lényege szerint a Boldog Istvánhoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is. Mindezekért a vállalkozóktól jogtalan anyagi előnyt kértek és tőlük 2019 májusában 20 millió forintot kaptak.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben kilenc személy ellen emelt vádat, akik közül Boldog István és Fehér Petra közszereplő.