A TEK jól járhat, földig rombolnák a hírhedt Hős utcai lakótelepet

Hatszáz lakót érint a bontás.

A Népszava úgy tudja: a jelenlegi tervek szerint a telek a kerület tulajdonában maradna, de az érintett épületeket elbontanák, a helyükön pedig egy rekreációs célú sportkomplexumot építene az önkormányzat.

Az új létesítményben lenne műfüves sportpálya, futópálya, kültéri sporteszközök, illetve egy kiszolgáló épület is. Miután a szomszédos telkeken vannak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Terrorelhárítási Központ, valamint a Készenléti Rendőrség épületei is, valószínűleg elsősorban az ezekben az intézményekben dolgozók használnák a sportpályákat.

A Népszava értesülése szerint a lakókkal egyenként tárgyal az önkormányzat. A kisajátítás jellemzői miatt azonban akkor is el kell költözniük, ha nem fogadják el a kerület ajánlatát. A bíróságon megtámadhatják, ha méltánytalannak találják, de a kiköltöztetéseket ezzel sem tudják megakadályozni.

A lap saját információira hivatkozva azt írja: a szanálásra kapott 2,1 milliárd forintos állami támogatás el nem költött részét vissza kell majd fizetni, de a pénz várhatóan a tulajdonosok és a bérlők kártalanítására lesz elég.

A kőbányai vezetés azzal számol, hogy csak a jövő év végéig tudnak megállapodni a mintegy 600 lakóval, így a dózerolást és a terület rendezését már más forrásból kell majd finanszírozni.