Borrell: Oroszországnak vállalnia kell felelősséget a maláj gép lelövéséért

Borrell: Oroszországnak vállalnia kell felelősséget a maláj gép lelövéséért

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a rakétarendszer kétséget kizáróan az Oroszország fegyveres erőihez tartozott.

Oroszországnak vállalnia kell felelősségét a Malaysia Airlines MH17-es járatszámú repülőgépének Kelet-Ukrajna felett történt tragédiájában játszott szerepéért, és teljes mértékben együtt kell működnie az igazságszolgáltatás biztosítása érdekében - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kedden.

Josep Borrell, a Malaysia Airlines MH17-es járata lelövésének tizedik évforduló alkalmából, az Európai Unió nevében közreadott közleményében megerősítette: az unió teljes mértékben támogat minden olyan erőfeszítést, mely az igazság feltárására, az igazságszolgáltatás és az elszámoltathatóság biztosítására irányul, összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatával.

Emlékeztetett, 2022 decemberében az illetékes holland bíróság távollétükben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt két orosz és egy oroszbarát ukrán szeparatistát, akik szerepet játszottak abban, hogy a repülőgépet egy földi telepítésű, Buk típusú légelhárító rakétával lelőtték a szakadárok területéről.

A rakétarendszer kétséget kizáróan az Oroszország fegyveres erőihez tartozott. Egyetlen orosz dezinformációs erőfeszítés sem vonhatja el a figyelmet erről az alapvető tényről - jelentette ki.

"Az Európai Unió ismételten felszólítja az Oroszországot, hogy vállalja a felelősségét a tragédiában, és teljes mértékben működjön együtt az igazságszolgáltatás érdekében"

- tette hozzá közleményében az uniós diplomácia vezetője.

Mint ismert, a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat. A pilótafülke mellett felrobbant rakéta szilánkjainak ezrei fúrták át a Boeing típusú gépet, amely a levegőben darabokra tört, és lezuhant. A tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas - köztük 196 holland és 27 ausztrál állampolgár -, valamint a legénység is életét vesztette.

(Címlapkép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője beszél az Európai Parlament plenáris ülésének az április 14-én Izraelt ért iráni támadásról tartott vitáján Strasbourgban 2024. április 24-én. MTI/EPA/Ronald Wittek)